Påskepåfunn for nysgjerrigperer

Planer for påsken? Eksperimenter med påskeprovianten eller oppsøk egg, krim og stjerneklar himmel - på vitensentrene!

Gutt i gul genser (Ingressbilde) Ferietid er forskertid. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I påskeferien er det mye å finne på, enten du er hjemme eller på farten. Nysgjerrigper har tips til interessante steder å utforske og morsomme eksperimenter du kan gjøre på egenhånd.

Besøk et vitensenter

Vitensentrene rundt om i landet har ekstra mye spennende på programmet i påsken. Finn ditt nærmeste regionale vitensenter og se hva som skjer der. Her er noen utvalgte godbiter:

  • INSPIRIA science center i Sarpsborg kan du gjøre som astronautene og snurre rundt og rundt i en Gyro, sjekke ut planetariet eller ta med hele familien på laboratorieøvelser. Er du hekta på musikk og dansing, har INSPIRIA hele 14 utstillinger hvor du kan leke, lære og lage musikk. Se hele programmet på INSPIRIAS nettsider.
  • Liker du LEGO, men har bygget opp alle klossene? Da anbefaler Nysgjerrigper et påskebesøk på Vitensenteret i Trondheim eller på Nordnorsk Vitensenter i Tromsø. Her er det nemlig LEGO festival og et halvt tonn legoklosser å boltre seg med! Les mer på nettsidene til Vitensenteret i Trondheim og Nordnorsk Vitensenter
  • Vitenfabrikken i Sandnes har mange gule og kule aktiviteter på påskeprogrammet. Foruten å se et forrykende kjemishow, kan du lage fargerike marmorerte egg og din egen påskebrus. Eller vil du heller lage sikkerhetsutstyr til et påskeegg? Klikk her for å se programmet til Vitenfabrikken.
  • Påskekrim hører med i påsken. På Teknisk Museum i Oslo kan du prøve deg som krimtekniker, gjøre analyser av hårstrå og ta egg i handlevogn (Hovedtekstbilde)Kjøpt inn ekstra egg til påske?
    Foto: Colourbox
    fingeravtrykk. Du kan også få med deg Mind gap, en spektakulær utstilling om hjernen og hjerneforskning i Norge. Les mer på nettsidene til Norsk Teknisk Museum.

Forsk hjemme

Dere har kanskje kjøpt inn ekstra egg til påske? Da kan du "eggsperimentere" på egenhånd. 

Nysgjerrigpers eksperimenter med egg:

Her på nysgjerrigper.no finner du flere eksperimenter, spill og konkurranser du kan prøve deg på i ferien. Lenkene finner du øverst på forsiden og i høyremargen.

God påske!