Venuspassasjen

18. mai 2012 06:00

Venuspassasjen 8 juni 2004 Under passasjen vil Venus synes som en sort prikk på Sola. Foto: NASA/LMSAL

På morgenen den 6. juni i år skjer en himmelsk begivenhet som ingen nålevende mennesker kommer til å få oppleve igjen. Venus vil passere mellom oss og Sola, og det er 105 år til neste gang det skjer!

Begivenheten vil være synlig i hele Norge, men det er Nord-Norge som har orkesterplass denne gangen. Klokken fire minutter over midnatt starter det fantastiske synet. Siden det er midnattssol i Nord-Norge i juni, får nordlendingene nyte hele passasjen fra start til slutt. Lenger sør i landet må ivrige skuelystne smøre seg med tålmodighet til sola står opp over horisonten. Venuspassasjen er over kl. 06:54, og da er det 105 år til neste gang det skjer.

Bruk solformørkelsesbriller!

For å se at Venus passerer mellom Jorda og Sola, må du ha solformørkelsesbriller. Det er veldig farlig å se direkte på Sola – du kan skade synet ditt for alltid! Derfor er det viktig at du bruker ordentlig beskyttelse for øynene. Med slike solførmørkelsesbriller kan du observere Venuspassasjen selv på en trygg måte. Da kan du rette blikket mot Sola, som vil vises som en lys kule, og i øverste halvdel av kula vil du kunne se en liten sort prikk - dette er Venus!

Hvorfor skjer det?

Venus og Merkur er de eneste planetene som går i bane innenfor oss. En sjelden gang hender det at både Sola, Merkur eller Venus og Jorda står oppstilt på linje, og det er da vi kan observere en "passasje". Astronomene benytter samme fenomen når de leter etter planeter i fjerne galakser. Når en planet passerer mellom oss og stjernen de kretser rundt, blir lyset fra stjernen bittelitt svakere. Dette kan kraftige teleskoper registrere, og forskerne er for lengst i full gang med å lete etter planeter med liv!

Vær astronom!

Før og under årets Venuspassasje kan du og klassen selv forske som ekte astronomer! På nettstedet astro.viten.no ligger info om oppgaver og påmelding.

På nettstedet astroevents.no finner du mer info om Venuspassasjen og solformørkelsesbriller.

Sist endret: 18.05.2012

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle