Kanontøff luftkanon

Blås i å blåse ut lyset! Bruk heller en hjemmelaget luftkanon.

Duftkanon-eksperimentplakat (Ingressbilde)

Menneskene har bestandig prøvd å utnytte de sterke kreftene i naturen, som energien fra sol, vann og luft. Energi fra vind kan brukes til mye, for eksempel til transport og til vindmøller.

Med en luftkanon kan du lage kunstig vind og skyte luftstrømmen i en bestemt retning. Kanskje en idé til neste gang du har bursdag og skal blåse ut lysene på kaka?

Dette trenger du

Alt du trenger, er en tom Pringles-boks, en ballong, litt teip og en saks eller kniv. Hvis du vil gjøre luftkanonen ekstra fin, kan du for eksempel dekorere boksen med klistremerker, male den eller lime et fint gavepapir rundt.

Slik lager du luftkanonen

Først skjærer du metallbunnen ut av en tom Pringles-boks. Så trekker du ballongen over bunnen og fester godt med kraftig teip. Ballongen skal sitte stramt som et trommeskinn. Nå skal du skjære eller klippe et lite rundt hull midt i plastlokket. Det er viktig at hullet er rundt med jevne kanter, og at det er plassert midt i lokket. Sett lokket på boksen, og luftkanonen er klar!

Tenn et stearinlys og sikt. Klarer du å slukke lyset med ett eneste trommeslag? Hvor langt unna må du stå?

Last ned plakaten med tegninger og fremgangsmåte:

Skyt luft i luggen til kompisen, blås på den varme grøten eller ta litt parfyme i boksen og lag en duftkanon. Hva annet kan du bruke luftkanonen til?