Trafikklys som tenker

Tenk om trafikklyset kunne merke at du sto der og ventet på grønt lys? Eller om lyset skjønte hvor lang tid du trengte på å krysse gata? Det kan skje i Trondheim til høsten.

trafikklys (Ingressbilde) Trondheim kan få tenkende trafikklyst til høsten. Foto: Shutterstock

Norske forskere ved NTNU samarbeider nemlig med Statens vegvesen om å utvikle et intelligent trafikklys. Trafikklyset kan beregne når det skal lyse grønt, og hvor lenge. Til høsten skal de teste det ut i et lyskryss i Trondheim.

Beregner bevegelser

Det intelligente trafikklyset har et 3D-kamera med to øyne som kan bedømme avstand til fotgjengere. Kameraet lager 3D-modeller av personene og måler skuldervinkler, synsretning, hoftevinkel og hvor raskt fotgjengerne beveger seg. Denne informasjonen brukes til å beregne hva personen har tenkt å gjøre. Skal du krysse gata eller ikke? Hvor lang tid vil du bruke over?

Noen er gamle og dårlige til bens, andre har det travelt og løper, mens de minste barna stabber av sted i sakte fart. Skal mange krysse gata samtidig, tar det gjerne litt lengre tid. Det "tenkende" trafikklyset klarer å beregne hvor lenge det må være grønt, slik at folk rekker å komme seg helt over gata før det blir rødt.

Miljøvennlig

En stor fordel med intelligente trafikklys er at det medvirker til mer miljøvennlig trafikk. Trafikklysene trenger ikke å skifte hvis det ikke er fotgjengere der, og trafikken flyter mer effektivt. Jo mindre bilene må stanse opp og kjøre videre, jo mindre utslipp av miljøskadelige stoffer blir det.

Kilde: Forskning.no