Ta hjemmetempen!

Hvor varmt er det i rommene i norske hjem? Og hvem styrer energibruken hjemme? Dette lurer forskerne fælt på og trenger din hjelp. Bli med på Forskningskampanjen 2012!

Jente holder modellhus Hjelp forskere med å finne ut hvor varmt vi har det hjemme! Foto: Colourbox

Forskningsdagene er en nasjonal forskningsfestival som foregår den siste uken i september. I forbindelse med festivalen foregår Forskningskampanjen, en forskningsdugnad som du og klassen din kan være med på. I årets kampanje lurer forskerne hvor varmt det er hjemme hos deg - og hvorfor?

Hvem bestemmer innetemperaturen?

I Norge vet forskerne mye om hvor mye energi vi bruker, som bensin til biler, elektrisitet til fabrikker og til boliger. Men de vet generelt svært lite om innetemperaturen, og hvordan strømforbruket i husholdningene henger sammen med innetemperaturen i ulike rom. Varmer vi opp alle rom hele døgnet for å ha det behagelig, eller skrur vi av lys og varme i rommene vi ikke bruker? Og er det slik at barn og unge minner de voksne på å skru ned termostaten om natten – eller er det omvendt?

Gutt med termometerDe første som melder seg på Forskningskampanjen får gratis termometre.
Foto: Miljølære

Forskere lager rapport 

Forskere ved Senter for energi- og miljøøkonomisk forskning vil analysere resultatene og utarbeide en rapport etter kampanjen, men dere kan selv følge registreringene fortløpende på kampanjens resultatsider.

Gratis termometre til de første 100 skolene

Forskningen skal foregå i løpet av uke 38-43, men påmeldingen er allerede åpnet. De første 100 skolene som melder seg på får et gratis klassesett med termometre!

Les mer om og meld dere på Forskningskampanjen 2012 på forskningskampanjen.no.

Forskningsdagene i 2012

Årets tema for Forskningsdagene er samfunn. Festivalen varer fra 19. til 30. september og byr på festlige arrangementer over hele landet.

Søk etter hva som skjer der du bor på forskningsdagene.no.