Hva foretrekker mauren av søtt, surt, salt eller bittert og hvorfor?

Maur har et kraftig søtsug. Det konkluderer 4A ved Eiksmarka skole i sin rapport til Årets Nysgjerrigper 2012. Arbeidet ga dem finaleplass i barnas forskningskonkurranse.

Tegning av maur (Ingressbilde) Foretrekker maur sukker fremfor salt? Ill.: Eiksmarka skole

Av 4A ved Eiksmarka skole i Bærum i Akershus. Finalist i Årets Nysgjerrigper 2012. 

Dette lurer jeg på

Fjerdeklassingene har fått i lekse å skrive tre problemstillinger hver. Læreren velger ut de fire beste problemstillingene og elevene kommer etter hvert fram til at de vil forske på hva mauren foretrekker av søtt, salt, surt eller bittert. Og hvorfor? Elevene får i lekse å finne fram til maurtuer og lese fakta, masse fakta om ulike typer maur.

Hvorfor er det slik?

Tegning av insekter (Hovedtekstbilde)Foto: Eiksmarka skoleFaktalesningen har gjort dem i stand til å lage disse hypotesene: Maur foretrekker mat med lite karbohydrater. Den må passe på å ikke bli for stor slik at den lever lengre og ikke blir spist. Hypotese to: De tror maur foretrekker søtt fordi i det søte vil det finnes fettstoffer som mauren trenger for å komme seg gjennom vinterdvalen. Den tredje hypotesen er at mauren foretrekker søtt fordi de fleste insekter trekkes mot det søte.

Plan for undersøkelsen

Før de går i gang med eksperimenter, lærer de mye om hva karbohydrater er - vår viktigste energikilde som fins i mange ulike typer mat. De lærer også at maur spiser små insekter. Og at den går i vinterdvale når det er 3-4 varmegrader. Når temperaturen stiger over 10-12 grader, våkner den opp igjen. Planen for arbeidet går først og fremst ut på å gjøre ulike eksperimenter, men også intervjue fagfolk.

Hente opplysninger

Elevene går i gang med eksperimentene sine. De går på tur i skogen for å se etter maur. Der setter de ut seigmenn, salt og sitron, og følger med hvor mauren går. Maurene går mot seigmennene, og vil ikke ha sitron. På ett av forsøkene putter de salt, sukker og pepper på et ark som de legger et sted med mange maur. Etter fem minutter er det masse maur der det er sukker. To minutter senere har maurene samarbeidet om å snu arket opp-ned.

Forsøk med maur, salt, sukker og pepper (Hovedtekstbilde)Maurene samlet seg rundt sukkeret i elevenes forsøk.
Foto: Eiksmarka skole
De gjør intervjuer med Folkehelseinstituttet i Oslo. Derfra får de vite at maur kan spise alle forskjellige matvarer hvis den kommer seg inn i et hus. Når de også ringer til Skadedyrkontrollen, får de som svar at maur liker søtt best.

For å finne ut mer om andre insekter, tar de kontakt med Dyreforum.no, og lærer mye om maurens søtsug. De fleste typer maur er tiltrukket av alt som er søtt. Selv bare en dråpe  honning eller syltetøy trekker til seg maur som en magnet.

Dette har jeg funnet ut

Barna konkluderer med at mauren har et kraftig søtsug, men at de kan spise det meste som kommer i deres vei. Gjennom prosjektet har de lært mye om ulike typer maur og også om andre insekter.

Les hele rapporten her.