Mikroradar måler snø og is

Snø er alpinanleggenes være eller ikke være. Nå kan en ørliten sensor gi svar på hvor mye hvitt gull som ligger i bakkene, og hvor det må fylles på. Sensoren er basert på en norsk radar på størrelse med et fyrstikkhode.

Alpinist i bakken (Ingressbilde) Det kan være vanskelig å måle korrekt snødybde i alpinbakken. Med den nye norske radarteknologien blir det langt enklere for dem som preparerer løypene å tilpasse snømengdene på de forskjellige stedene i bakken. Foto: Shutterstock

Brikken kan brukes til løypeprepareringen i både langrenns- og alpinanlegg. Den kan også beregne istykkelse, for eksempel for å finne ut om det er trygt å kjøre på isen. 

Viser snømengden i Google Earth

Den bittelille radaren er utviklet av det norske selskapet Novelda, og et amerikansk selskap har brukt teknologien til å lage snømåleren. Den kan måle snødybder fra 15 centimeter til 2 meter, med en feilmargin på 3,5 centimeter.

Når systemet brukes i forbindelse med løypepreparering til langrenn og alpint, monteres sensoren under tråkkemaskinen. Hvert sekund måler den tykkelsen på snødekket der maskinen befinner seg. En egen applikasjon kan så vise snødybden i kartprogrammet Google Earth.

Snøkanon (Hovedtekstbilde)Alpinanleggene er ofte avhengige av kunstsnø fra snøkanoner. Mikroradaren hjelper til med å skape optimale forhold
Foto: Shutterstock

I Russland er et liknende system godkjent for å måle om isen er tykk nok til at biler kan kjøre på den uten fare.

Kan erstatte pulsmåler

Mulighetene for mikroradaren er mange. Eirik Næss-Ulseth i Novelda ser for eksempel for seg at brikkene kan sys inn i treningstøy og erstatte pulsmålerne som mange nå løper rundt med i en strikk rundt brystet. Radaren kan nemlig måle puls uten å være i kontakt med kroppen.

– Vi har allerede vist at vi kan måle puls og pust på avstand med disse brikkene, forteller han.

Hva er en radar?

Radarer sender ut radiobølger, for eksempel ned i jorda eller ut i lufta. Når signalene treffer noe, kommer det et ekko tilbake til radaren. Hvor lang tid det tar før ekkoet kommer tilbake, og hvordan signalet ser ut, forteller noe om avstanden og hva som fins i området man måler. Radarer kan måle på lange avstander, f. eks. radarer som brukes i fly og skip, og på kortere avstander som radaren som brukes i snømåleren.

Kilde: forskningsradet.no