Vil Curiosity overleve?

På mandag morgen kl.07.31 skal Curiosity, NASA sin nye robot, lande på planeten Mars. Etter 254 dager i verdensrommet har den endelig kommet frem til "Den røde planet".

Curiosity, Mars-rover (ill.) (Ingressbilde) Roboten Curiosity skal lande på Mars på mandag. Foto/Ill.: NASA/JPL-Caltech

Alle som har jobbet med oppdraget er veldig spente før landingen på Mars. Det kan tenkes at Curiosity vil bli ødelagt når den lander. Da er 8 års arbeid og 15 milliarder kroner tapt. Det er nemlig ikke lett å få en 3 meter lang og ett tonn diger robot trygt ned på bakken.

Slik skal den lande 

På vei gjennom verdensrommet har Curiosity vært beskyttet av en diger kapsel med 4,5 meter tykke varmeskjold. Inni kapselen henger Curiosity under en plattform med 8 rakettmotorer. Når plattformen kommer nærme nok bakken skal Curiosity senkes ned med kabler. Disse kuttes når den er trygt nede. Etterpå kjører plattformen vekk og kræsjer langt unna.

Klikk her for å se en animert film av landingen på YouTube.

Hvis alt går etter planen skal roboten senkes ned på bakken med kabler, for så å kunne starte sin oppdagelsesferd på Mars. Foto/Ill.: NASA 

Laser på hodet og borremaskin på armen

Hvis Curiosity virker etter landing håper forskerne den kan kjøre rundt på planeten i 2 år og gi oss mer informasjon om hva steinene og mineralene på Mars er laget av. Det bruker Curiosity en laser på hodet til å finne ut av. Laseren er så sterk at den kan fordampe stein! Etterpå kan roboten ta bilde av dampen. Curiosity har også en 2 meter lang arm med en borremaskin ytterst. Med den kan Curiosity borre etter mineralprøver som blir knust og analysert. Curiosity kan til og med "lukte" på gasser. Forskerne håper den finner Mars-promp (metangass).

All informasjon Curiosity finner ut om gasser og hva steinene er laget av blir sendt med noe som heter Deep Space network tilbake til forskerne på Jorda. 

Visste du at...?

  • Curiosity er engelsk og betyr nysgjerrighet eller vitebegjærlig? Det passer jo godt for oss i Nysgjerrigper.
  • Filmroboten WALL-E er inspirert av Curiosity? De som har laget denne tegnefilmen studerte NASAs robot for å få ideer til sin film. Se video med WALL-E på YouTube. Kanskje du ser likheten?

Direktesending fra landingen på Universitetet i Oslo

Hvis du er i Oslo, mandag morgen kl. 07.00 kan du se hele landingen på universitetet i Simula auditorium, Ole Johan Dahls hus. Her vil Steve Goldberg fra NASA fortelle om landingen, vise bilder og film fra forberedelsene og ikke minst vise film direkte fra landingen.

Les om arrangementet på UiO her.