Padder spådde skjelv

I 2009 klarte en haug med padder noe alle verdens forskere ikke greide: å forutsi jordskjelvet som raserte byen L’Aquila i Italia.

Padde med reiseveske og haikeskilt til Roma (Ingressbilde) Hva fikk paddene til å stikke av i god tid før jordskjelvet? Ill.: Melkeveien Designkontor

Sånn så det i hvert fall ut for biologen Rachel Grant, som akkurat da studere paddene i en dam i nærheten. Plutselig begynte alle forskningsobjektene hennes å stikke av! I løpet av et par dager hadde nesten hele hurven forduftet. Rachel skjønte ikke bæret. Men da det fryktelige jordskjelvet filleristet området like etter, begynte hun å tenke: Fantes det ikke flere historier om padder og andre dyr som oppførte seg underlig før slike store skjelv?  

Geologer kunne forklare 

Rachel skrev om hendelsen i et blad for forskere. Og da geologen Friedemann Freund og kollegaene hans leste det, skvatt de nok i stolen. De hadde nemlig nettopp funnet ut noe som kunne forklare hvorfor paddene stakk: Stein som blir skviset skikkelig hardt - slik som grunnfjellet blir like før et jordskjelv - lager elektrisitet. Og denne elektrisiteten kan forandre vannet i området. Kanskje kjente paddene nettopp dette.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-12