Fremtidsbilen er her

Hydrogenbiler drives av strøm og slipper bare ut vanndamp. Nå har det kommet en tankstasjon i Oslo for den miljøvennlige bilen som det bare fins 17 av i hele landet.

Lilla bil med to personer illustrasjon (Ingressbilde) Hydrogenbilene kommer! Ill.: Melkeveien Designkontor

Den nye bilen har en såkalt brenselcelle. Det er en liten motor som lager strøm når hydrogen reagerer med oksygen. Det eneste som kommer ut av eksospotta er vanndamp. Strøm driver bilen, akkurat som dagens elektriske biler. Men der stopper også likheten.

Familiebil som kan kjøre langt

El-biler er små bybiler som ikke kan kjøre langt før de må lades. Den nye hydrogenbilen har plass til en hel familie og kan kjøre over 500 kilometer før den må ha drivstoff. Slik er den et godt alternativ til vanlige bensinbiler.

Tankstasjonen er den første i Norge som lager hydrogenet selv. Den bruker strøm til å spalte vann til hydrogen og oksygen. Strømmen kommer fra vannkraft eller andre fornybare kilder.

Hydrogenbil

Hydrogenbilene har en liten motor (brenselcelle) som lager strøm når hydrogen reagerer med oksygen. Ill.: Melkeveien Designkontor

De nye bilene prøves nå ut i Oslo. Flere av de store bilprodusentene sier de kommer til å lage hydrogenbiler for vanlig bruk snart. Hvem vet, kanskje du snart kjører en slik bil?

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-12