Fra superhelt til reddhare

Har du noen gang feiget ut av en utfordring? Forskere mener de vet hvorfor man ofte angrer i siste liten.

10. sep 2012 06:00
Hare i superheltdrakt (illustradsjon) (Ingressbilde) Hvorfor sier vi ja til utfordringer vi egentlig ikke tør? Ill.: Melkeveien Designkontor

Selvfølgelig blir faren din med når kompisen spør han om å hoppe i fallskjerm. Morsomt å prøve noe nytt, tenker han. Men når han står med tærne ut av flydøra, skjønner han at han aldri burde takket ja. Hvorfor skjønte han ikke det på forhånd?

Ikke så tøffe som vi tror 

Forskere tror at mennesker ikke klarer å forutsi hva de kommer til å føle langt inn i fremtiden. Folk tror de er modigere enn de egentlig er. Derfor er det så lett å takke ja til en utfordring. I en rekke eksperimenter spurte forskerne folk om de kunne tenke seg å gjøre noe flaut i fremtiden. En gruppe ble spurt med én gang, mens en annen gruppe fikk se en film først. Filmen fikk gruppen til å føle seg litt redd eller opprørt. 

Blant dem som ikke hadde sett filmen, var det langt flere som tok utfordringen enn blant dem som hadde sett den. Forskerne tror dette skjedde fordi de som hadde sett filmen, kjente igjen følelsen de kom til å få under utfordringen. Derfor var det lettere for dem å takke nei, i motsetning til dem som ikke så filmen. De kunne ikke forutse hva de kom til å føle.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-12