Videopiller sender direkte fra magen

Norske forskere har funnet opp en ny og smart videopille. Med de små kamerapillene kan leger se kroppen fra innsiden, og finne ut hva som feiler en pasient.

Illustrasjon av menneske med kamerapille i kroppen og skjerm (Ingressbilde) Forskere har funnet opp en ny pille som kan sende video trådløst ut av kroppen. Ill.: Melkeveien Designkontor

Piller med innebygd kamera er gode å ha når leger skal undersøke magen eller tarmene. Pasienten svelger den, og den tar bilder mens den reiser gjennom tarmen. Etter at pillen har falt i do, kan legene undersøke bildene å finne ut hva som feiler pasienten.

Piller sender video trådløst

Norske forskere lager nå en ny type pille som kan ta opp video. Videoen sendes trådløst ut av kroppen, slik at legene ser videoen direkte på en skjerm. Det blir en slags direktesending fra tarmen!

Filming krever mye av liten pille

Siden det er ganske så mørkt i tarmen og magen, må pillen ha et lite lys. Den må også ha et batteri, fordi videofilming krever ganske mye strøm. Og en liten GPS, da vet legene alltid hvor i kroppen den er. Så må den selvfølgelig være liten nok til at pasienten kan svelge den!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-12