Det perfekte sandslottet

Bittelitt vann og godt håndarbeid er det som skal til. Forskere avslører nå hvordan du bygger det perfekte sandslottet.

Sandslott under vann (Ingressbilde) Med en spesiell type sand klarte forskerne å bygge et undervannsslott. Foto: Universitetet i Amsterdam

Alle barn vet at de trenger vann for å bygge sandslott. Vannet får sanda til å klebe seg sammen. Men visste du at det er veldig lite vann som skal til?

Forskere har nylig funnet ut at du bare trenger 1 prosent vann i sanda for å få det perfekte sandslottet til å reise seg. Det vil si at du bare skal blande 1 bøtte vann med 99 bøtter sand. Noen ganger kan lufta være fuktig nok til å gjøre sanda til det perfekte byggematerialet.

Bygg høyt 

Bruker du for mye vann, vil slottet synke sammen. Dette samme skjer i naturen, når store mengder regn utløser jordras. Men er du nøye med hvor mye vann du bruker, kan du i følge forskerne lett bygge sandslott som er 5 meter høye!

Verdens høyeste sandslott var 12 meter høyt og ble bygget av amerikaneren Ed Jarrett i fjor. Han og 1000 snille hjelpere brukte 7 uker, og det gikk med over 700 000 kg sand.

På YouTube kan du se en video av byggingen. Resultatet er ganske imponerende! 

Bruk henda 

En annen ting forskerne fant ut var at sanda må være veldig kompakt for at du skal lage gode sandslott. Det betyr at du må presse sanda godt sammen. Dette kan du fint gjøre i en bøtte, men når du skal snu den på hodet vil sanda bli løsere igjen på vei ut. Da er det best å bruke henda, mener forskerne. Men bøtte og spade er fine til å samle sand!