Forskertalenter fikk pris

14-åringene Regine Leidland og Mikhail Zakharov er Norges beste unge forskere. Begge har forsket på historie.

25. apr 2012 06:00
Regine Leidland og Mikhail Zakharov, Unge Forskere-prisvinnere (Ingressbilde) Regine og Mikhail vant førsteprisene i klassen for ungdomsskolen i Konkurransen Unge Forskere. Foto: Thomas Keilman, Forskningsrådet

Fredag 20. april ble prisene i Konkurransen Unge Forskere delt ut. Konkurransen har en egen klasse for ungdomsskoleelever, og der vant to 14-åringer fra Rogaland.

Forsket på 1800-tallet

Regine Leidland fra Samfundets skole i Egersund lurte på hvordan folk levde på 1800-tallet. Det hele begynte med at hun leste flere bøker om denne tiden.

- Vi skulle ha valgfag på skolen, og da valgte jeg å skrive om dette, forteller Regine. - Men jeg ble ikke ferdig på skolen, så da skrev jeg også om det hjemme.

Det var ingen dum idé, for nå er Regine 5 000 kroner rikere. Men hva fant hun egentlig ut? Jo, ikke overraskende hadde folk på 1800-tallet det mye verre enn nå.

Astronomi med sopelimer og planker

Mikhail Zakharov på finalen i konkurransen Unge Forskere (Hovedtekstbilde)Mikhail forsket på hvordan man kan måle posisjoner på jorda.
Foto: Thomas Keilman, Forskningsrådet
Regine måtte dele førsteplassen med Mikhail Zakharov fra International School of Stavanger. Mikhail hadde laget et enkelt instrument for å måle posisjoner på jorda. Instrumentet besto for det meste av sopelimer og planker, og Mikhail testet det hjemme i Sandnes og på ferie i Sardinia.

De gamle astronomene klarte å måle posisjoner på jorda på denne måten. De målte hvordan skyggen til sola og Polarstjernen beveget seg over horisonten, og kunne ut fra dette finne ut hvor på jorda de befant seg. Ikke uventet fant Mikhail ut at de gamle utregningene stemte, men han sier selv at han ble overrasket over hvor enkelt det var.

Filosofi og naturvern

Regine Leidland med bok (Hovedtekstbilde)14 år gamle Regine skrev en bok om 1800-tallet som en del av sitt forskningsprosjekt.
Foto: Thomas Keilman, Forskningsrådet
Andreprisen i klassen for ungdomsskolen i Konkurransen Unge Forskere gikk til Ingfrid Vestrheim fra Bjørnsveen ungdomsskole på Gjøvik. Hun filosoferte over de viktige spørsmålene i livet, som mennesket, verden, redsel, frihet, Gud, og alt vi ikke vet.

Sander Holt Günther fra Kråkstad skole fikk tredjeprisen. Han undersøkte om bygging av boliger i nærområdet skader dyr og miljø. Forslaget hans for å løse problemet er å bygge en erstatningsdam til de dyreartene som rammes hardest av utbyggingen. Da blir det plass til boliger, og dyr og miljø blir tatt vare på.

I Konkurransen Unge Forskere deles det også ut priser til de beste på videregående skole, i Ungdomskonkurransen Fritt Ord og i forskningskonkurransen Blå Energi.

Les alt om finalen og prisvinnerne på proscientia.no.