Verdens største språk

Vet du hvilket språk i verden som snakkes av flest mennesker? Det er ikke engelsk, men kinesisk!

Kinesisk (Ingressbilde) Zhongwen betyr kinesisk språk. Dette er det språket som flest mennesker i verden kan prate,

Nesten alle i verden kan snakke litt engelsk. Hvis du derimot vil snakke det språket som snakkes flytende av aller flest mennesker, må du snakke kinesisk!

Språk eller dialekt

Kinesisk er egentlig ikke et enkelt språk. Alle som bor i Kina snakker kinesisk, men det er ikke alle som forstår hverandre. Kineserne bruker å si at de har forskjellige dialekter, akkurat som det norske språket har forskjellige dialekter.

I Norge er det ikke veldig vanskelig å forstå de aller fleste dialekter, men i Kina kan det være ordentlig vanskelig. De kinesiske dialektene kan være like forskjellige fra hverandre som norsk er fra nederlandsk og tysk! 

Lær deg noen kinesiske tegn!

你好 Ni hao (Hei)
   Ai (Kjærlighet)
中国 Zhongguo (Kina)
挪威 Nuowei (Norge)
Zaijian (Ha det bra)
普通 Putonghua (Mandarin)

Skriftsystemet

Alle i Kina bruker derimot det samme skriftsystemet, nemlig kinesiske tegn. Alle tegn har sin egen betydning. Selv om det ser uforståelig ut for oss som ikke kan dem, så er det et system i hvordan de er lagd og hva de betyr. Hvert tegn er satt sammen av flere andre tegn, og når en har lært seg hvordan de fungerer og hvordan de settes sammen, blir det lettere.

80.000 tegn

For å kunne lese en kinesisk avis må du kunne lese mellom 4000 og 6000 tegn, og hvis du vil bli student må du lære deg omtrent 8000 for å forstå alle de vanskeligste ordene. Det fins ordbøker med opp til 80.000 kinesiske tegn!

Språket mandarin (Hovedtekstbilde)Heldigvis for kineserne og folk som skal lære seg kinesisk, så blir flesteparten av disse tegnene sjelden eller aldri brukt. Skriftsystemet har også en standard uttale som brukes på tv, i radio og på skolen. Det kalles for mandarin på norsk og engelsk, og på kinesisk heter det "putonghua". Det betyr standard tale.