Den umulige stjernen

Forskerne klør seg i hodet over en stjerne de nylig har oppdaget. I følge teorien skulle stjernen aldri ha blitt til!

28. sep 2011 06:00
Stjernekikkert under stjernehimmel (Ingressbilde)

Den nyoppdagede stjernen heter SDSS J102915+172927 og er litt mindre enn Sola. Den forundret forskerne med en gang.

Ved å studere den nøye med kraftige teleskoper fant forskerne ut at stjernen ikke er laget av det forskerne trodde den skulle være laget av! 

Stjernemateriale 

Alle stjerner består av grunnstoffene hydrogen og helium. I tillegg har de noen få andre grunnstoffer i seg, som astronomene kaller metaller. Dette er stoffer som litium, jern, karbon eller kalsium. Det vi tenker på som metaller i hverdagen, er altså litt annerledes enn hva astronomene mener. For dem er alle grunnstoffer utenom hydrogen og helium metaller.

Ved å se på innholdet av metaller i stjerner, kan forskerne finne ut hvor gamle de er. De aller eldste stjernene har lite metaller i seg. Da de første stjernene dukket opp etter Big Bang, var det stort sett ikke annet enn hydrogen og helium i universet. De stjernene som ble til da, besto av dette, pluss litt litium.

Liten gutt kikker i et teleskopHvem kan hjelpe til med en oppfriskning av teorien?
Foto: Shutterstock.com

Ungt metall

Gjennom forbrenning inni stjernen blir først hydrogen til helium, og deretter til andre stoffer som karbon, oksygen og jern. Når så stjerner eksploderer i en supernova blir enda flere metaller laget. Nye stjerner oppstår av støvet etter supernovaene, og disse vil inneholde flere metaller enn de eldste stjernene. Slik ser forskerne at jo mere metaller det er i stjerner, desto yngre er de.

Mystisk mangel

SDSS J102915+172927 innholder nesten bare hydrogen og helium. Det betyr at den er veldig gammel, antageligvis rundt 13 milliarder år. Likevel skulle stjernen ha inneholdt bittelitt metaller. Det gjør den også, men mye mindre enn hva forskerne trodde var mulig.

Forskerne tror dermed at dette er én av de eldste stjernene de noensinne har sett. Men de forstår fortsatt ikke hvordan den i det hele tatt kan ha blitt til, eller hvor metallene har blitt av. En støvsky som nesten bare inneholder hydrogen og helium, skal ikke kunne lage stjerner, i følge teorien.

Trenger ny teori

Når forskerne først har sett denne ene umulige stjernen, er de sikre på at det finnes flere. Altså er det noe som ikke helt stemmer med teorien. Kanskje den trenger en oppfriskning?