Robot mot ugress

En robot er på vei til norske åkre. Den skal på jobb som ugress-spion.

Robot som luker ugress, ill. (Ingressbilde) Ugressroboten skal hjelpe bøndene med å bruke mindre ugressmiddel. Ill.: Melkeveien Designkontor.

Hvert år sprøytes tusenvis av norske åkre med ugressmiddel for å drepe inntrenger-planter. Men kjemikaliene kan også skade det som skal gro. Nå har norske forskere lagd en robot som skal hjelpe bøndene til å bruke mindre giftstoffer i naturen.

Supersyn og mattehjerne

Roboten er utstyrt med supersyn og har en hjerne konstruert for én eneste ting: ugress. "Øyet" til roboten er et videokamera. "Hjernen" består av et dataprogram som kan skille ulike former fra hverandre. Den jakter på runde former. For plantene som bonden vil ha - for eksempel korn - har lange, slanke og spisse blader.

Treffer blink

Roboten tar et overblikk og regner lynraskt ut nøyaktig hvor mye ugress som gror på bakken. Like raskt vet den hvor mye sprøytemiddel som trengs for å kverke det. Så slår den til med sin dødbringende stråle med ugressmiddel. Dermed blir det mulig å skade bare de plantene bonden vil bli kvitt. De andre får stå i fred.

For at den dødbringende strålen med ugressmiddel skal bli passe stor eller liten, har forskerne samarbeidet med biologer. De har undersøkt akkurat hvor mye gift som må til for ta knekken på inntrengerne. For i denne sammenhengen er for mye like galt som for lite.

Skal bli traktorutstyr

I dag går roboten på fire hjul og klarer jobben fint på egen hånd. Men målet er at den nye ugress-spionen skal få plass i en boks som kan festes bakpå traktoren til bonden. Det blir nemlig billigere og enklere.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-11