Nesten fullstendig kaos

Meteorologene kan varsle været i morgen og kanskje en uke fremover. De kan ikke varsle været om en måned. Men de vet noe om hvordan været blir 20 år fram i tid. Hvordan går det an?

Værsymboler (Ingressbilde) Hvordan kan meteorologer vite om det blir sol eller ikke i morgen? Ill.: Melkeveien Designkontor.

Været handler om varmt og kaldt, vått og tørt, vind og stille, skyer og sol. Været er alt det som skjer i atmosfæren, det vil si fra bakken og et par tusen meter opp i lufta. Været er så mange ting på én gang at det nesten er fullstendig kaos.

Millioner av opplysninger og store regnestykker

For å varsle vær må meteorologene derfor samle fryktelig mye informasjon på én gang. Om temperatur, lufttrykk, fuktighet og vind. De fleste av disse opplysningene blir samlet inn ved hjelp av automatiske målestasjoner.

Fra før har meteorologene millionvis av opplysninger om tidligere vær. Når de nye opplysningene blir slått sammen med opplysningene om hvordan været har vært før, kan meteorologene putte alt sammen inn i noen av de aller største superdatamaskinene som finnes. Værmelding dreier seg først og fremst om veldig, veldig store regnestykker.

Store mengder med data og observasjoner blir satt sammen i datamaskiner for å forutsi hvordan været blir den nærmeste tiden. Ill.: Melkeveien Designkontor 

Kaos og mønster

Når en superdatamaskin har fått lov til å regne på disse store regnestykkene i et par timer, kan meteorologene fortelle deg nokså sikkert hva slags vær det blir to dager fremover. De kan også fortelle deg - mer usikkert - hva slags vær det blir i uka som kommer. Været er for mye kaos til at de kan varsle det en måned fram i tid. Men: Om vi samler alt det vi vet om mye kaos over lang tid, kan det bli mulig å se STORE mønstre. Meteorologene vet derfor litt om hvordan været kan bli om flere år.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-11