Reisen til Mars

Russiske astronauter er på vei tilbake til Jorden etter en 500 dager lang reise til "Mars". Den 4. november går de inn for "landing".

Mars 500 (Ingressbilde) Forskerne har etterlignet alle detaljer ved en reise til Mars. Dette er fra "landingen". Foto: ESA / IPMB

Egentlig er ikke dette helt sant, for de seks astronautene har ikke vært på Mars. De har ikke engang vært i verdensrommet. Hele tiden har de vært i et "romskip" som ligger trygt på bakken utenfor Moskva i Russland.

Eksperimentet

De seks "astronautene" er en del av et stort eksperiment kalt "Mars 500". Målet er å finne ut hvordan mennesker ville klart seg på en ekte reise til Mars. Eksperimentet er et samarbeid mellom den Europeiske Romfartsorganisasjonen og det russiske instituttet for biomedisin.

Forskerne vil etterligne en fremtidig ferd til Mars ned til minste detalj. Det er nemlig mye som kan gå galt, og før en så lang ferd må man være så godt forberedt som mulig. Akkurat som da man dro til månen for første gang, trengs det mange år med trening og planlegging før det er trygt å dra. 

Bortsett fra å teste det rent tekniske, som luftforsyning, mat, vann og trening, vil forskerne finne ut hva som skjer inni hodet til mennesker som er "borte fra jorden" så lenge. På en måte kan det sies at de "leker" at de reiser til Mars. Samtidig driver de med veldig alvorlig og viktig forskning.

Mars 500 (Hovedtekstbilde)Her er gruppen avbildet rett før de blir låst inne 3. juni 2010.
Foto: ESA / IPMB - Oleg Voloshin

500 dager

Bare prøv å forestille deg at du skal reise til Mars. Det tar 250 dager frem og 250 dager tilbake. Du er nødt til å reise innestengt i et bitte lite og trangt romskip med fem andre astronauter du kanskje ikke kjenner så godt. Du kommer heller ikke til å se venner eller familie på over 500 dager. 

På en måte er det som å sitte i et fengsel, for du kan ikke gå ut, eller ombestemme deg og dra tilbake. Hvis du vil snakke med jorda tar det opp til 20 minutter før beskjeden din kommer frem. Så må du vente opp til 20 minutter til før svaret fra jorda kommer tilbake. Slik har det også vært i eksperimentet.

Kanskje blir astronautene lei av hverandre? Kanskje blir de sure og sinte, begynner å krangle eller samarbeider dårlig? Kanskje blir de uvenner, eller kanskje blir de for gode venner med noen og uvenner med andre? Alt dette kan påvirke samarbeidet. På reisen skal de derfor utføre flere eksperimenter hvor det er viktig at de samarabeider perfekt. Disse eksperimentene blir overvåket med kamera av psykologer, som noterer hvordan det går med dem.

Mars 500 (Hovedtekstbilde)Inni disse svarte sylinderne har astronautene vært innestengt i snart 500 dager.
Foto: ESA - S. Corvaja

Landing på Mars

3. juni 2010 ble astronautene stengt inne. Det tok 250 dager å "reise" fra jorden til Mars. Den 8. februar i år simulerte de en landing, og gjennomførte flere prosjekter og eksperimenter på Mars’ overflate. Der ble de i 30 dager. Dette var kun et annet rom i bygningen, men det var fylt med rød sand og steiner, så det skulle ligne på Mars. Astronautene hadde i tillegg på seg romdrakter, og alle eksperimentene ble gjennomført på samme måte som de kommer til å bli gjennomført på Mars en gang i fremtiden.

Enden på reisen

Fredag 4. november kommer astronautene til å "lande" på jorda. Da må de gjennom fire dager med medisinske tester. Forskere og psykologer skal undersøke hvordan ferden har gått og om det har vært noen problemer. Da vil de finne ut hva som må forandres og hva som kan beholdes på en ordentlig Mars-ferd en gang i fremtiden.

Kilde: Den europeiske romfartsorganisasjonen