Høylytt snø

"Der er ingenting i verden så stille som sne, når den sagte gjennom luften daler", skrev dikteren Helge Rode. De fleste som har gått en tur i snøværet, vil nok være enige med ham. Likevel tok han feil. Snø som faller på vann, lager faktisk ganske mye bråk.

Spekkhogger og snøfnugg som lager lyd i vann (Ingressbilde) Snøfnugg som lander på vannet lager mye mer bråk enn du kanskje skulle tro. Illustrasjon: Melkeveien Designkontor

Du trodde kanskje at et fallende snøfnugg var fullstendig lydløst? Eller at det var lagd av vann? Tro om igjen! Bare omtrent en tidel av et snøfnugg er vann. Resten er nesten bare luft.

Når et snøfnugg lander på vannoverflaten, smelter det. All luften i snøfnugget blir til en bitte liten boble like under vannflaten. Når denne boblen beveger seg, lager den en lyd. Mange snøfnugg blir til mange bobler. Det betyr mye lyd.

Kan ikke høres

Lyden fra boblene kan bare høres under vannflaten. Dessuten er lyden så høy og tynn at vi mennesker uansett ikke kan høre den. Hvaler kan høre mye høyere lyder enn mennesker. Og de lager denne typen lyder selv. Når spekkhoggere jakter på laks, sender de ut en høy, tynn lyd. Når lyden treffer en fiskestim, sendes det et ekko tilbake. Ved å lytte etter ekkoet kan spekkhoggerne høre hvor fisken er. For dem kan nok den høye, tynne lyden av et skikkelig snøvær være ganske irriterende.

Irriterende bråk

Vi mennesker bruker også lyd til å finne ting under vann. En sonar er en slags maskin som kan finne ting ved hjelp av ekko. Akkurat som spekkhoggerne. Men når det snør mye, kan den høye lyden av boblene ødelegge for sonarsignalet. På den måten kan lyden av fallende snø være ganske irriterende for oss mennesker også, selv om vi ikke kan høre den.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-11