Drivhuset

Jorda er et veldig spesielt sted i universet. Her kan både dyr og planter leve. Det kan vi takke sola og atmosfæren vår for.

Paraplyer og uvær (Ingressbilde) Klima er det gjennomsnittlige været på et sted over lang tid. I Bergen regner det ofte og mye, derfor har Bergen et fuktig klima. Foto: Shutterstock

Du har sikkert sett et drivhus - et hus med glass i tak og vegger. Det brukes til å dyrke tomater og andre planter som krever varme, på steder hvor det egentlig ikke er varmt nok for dem. Drivhuset slipper inn sollys og stenger den varme lufta inne bak glasset. Om du har satt deg inn i en bil etter at sola har skint på den en stund, så har du kjent akkurat det samme. Da kan det ha blitt veldig varmt inne i bilen. Mye varmere enn utenfor.

Kaldt uten drivhuseffekten

I atmosfæren rundt jorda er det ikke glass, men gasser som stenger inne noe av varmen fra sola. Selv om dette ikke egentlig kan sammenliknes med det som skjer inni drivhus og biler, kaller vi det for en "drivhuseffekt". Uten drivhuseffekten ville det kanskje ikke vært liv på jorda. Det hadde blitt for kaldt.

Drivhuseffekt

Figuren viser hvordan drivhuseffekten virker. Gasser i atmosfæren stenger varme fra sola inne. Ill.: Melkeveien Designkontor.

For mye gass

- Vi er flere milliarder mennesker på jorda. Vi kjører mer bil, flyr mer, kjøper flere varer og varmer opp flere hus for hvert år som går. Det gjør at vi slipper ut stadig mer gass i atmosfæren. Det gjør igjen at drivhuseffekten blir sterkere, og at vi risikerer å varme opp jorda. At vi forandrer klimaet, sier klimaforsker Erik Kolstad. Han er klimaforsker ved Bjerknessenteret i Bergen. Erik forteller at bakken vi går på, er veldig viktig for drivhuseffekten.

Erik Kolstad (Hovedtekstbilde)Erik Kolstad er klimaforsker
Foto: Fredrik Arff

Viktige skyer

Det er også andre ting enn drivhuseffekten og gassene i atmosfæren som påvirker temperaturen på jorda: - Når sola skinner på bakken om dagen, så blir bakken oppvarmet, og avgir varme. Det varmer igjen opp lufta, forteller han. - Skyene er også veldig viktige, for de stenger varmen inne. Er du ute en natt med klar himmel, så har du nok merket hvor kaldt det kan bli uten skyene. En overskyet natt stenges varmen inne - da blir det mindre kaldt.

Nå er gjennomsnittlig temperatur på jorda 15 varmegrader. Uten drivhuseffekten hadde den vært 18 kuldegrader. Det er én grad varmere på jorda nå enn for 100 år siden. Men det har vært større variasjoner i temperaturen opp gjennom tidene.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-11