Tallmagi eller overtro?

Da du våknet opp fredag før helgen, viste kalenderen 11.11.11. En helt spesiell dag? I India mener mange nettopp det. Eller er det bare snakk om en litt spesiell, men tilfeldig tallrekke?

111111 (Ingressbilde) Indisk tallmagi har sitt opphav i eldgamle skrifter i språket sanskrit. Foto: Shutterstock/ Nysgjerrigper

Mange inderne er veldig opptatt av slike spesielle dager. I følge kosmiske beregninger mener de at en dag som 11.11.11 er en fin dag for viktige ting. Slike viktige ting kan være en matte-test på skolen, en håndballkamp, en date med kjæresten eller giftemål. Derfor sto inderne i kø for å gifte seg fredag 11.11.11.

Født heldig?

Mange av damene som hadde termin sist fredag, det vil si damer som hadde fått beskjed om at de skulle føde barn denne dagen, valgte å ta keisersnitt. Hvorfor? Jo, fordi de VILLE ha et barn den 11.11.11. Enkelte indere tror nemlig at babyer som kom til verden denne dagen blir ekstra heldige i livet.

Jente kysser gutt (Hovedtekstbilde)Tror du det gir ekstra hell i kjærlighet å bli kjærester på spesielle datoer?
Foto: Shutterstock
Dersom du kjenner noen som ble født 11.11.11, kan du jo følge ekstra godt med på om de blir noen heldiggriser.

Kjærlighet og romantikk

Indisk numerologi har sin opprinnelse i gamle vediske sanskrittekster. I dette systemet har tallene en helt sentral plass, og hvert enkelt siffer har sin egen betydning.

Dersom du legger sammen sifrene 1+1+1+1+1+1 blir summen 6. I Indisk numerologi står tallet seks for kjærlighet og romantikk. Så fikk du deg kjæreste fredag 11.11.11, kan det hende du er ekstra heldig med din utvalgte.

Eller er det bare overtro?

Gammel kunnskap

Den indiske numerologien er en 3000 år gammel kunnskap, men mange er skeptiske. Skeptikerne mener at denne tallmagien har størst betydning for forretningsfolk som vil selge deg noe. For eksempel tilbød mange spisesteder i India "Happy hour" fra klokken 11.11. Mens andre restauranter ga 11 prosent rabatt på maten de serverte.

Overtro og kosmisk tallmagi eller ikke - i India var det fest på fredag. I alle fall for enkelte av Indias 1,2 milliarder innbyggere.

Vanskelige ord

Numerologi er læren om tallenes mystiske egenskaper og bygger på 3000 år gammel kunnskap. Slik tallmystikk forekommer hos de fleste folkeslag. Enkelte tall ses på som lykketall, slik som 7 og 9. Andre tall ses på som ulykkestall, slik som tallet 13. Numerologi var populært blant tidlige matematikere, men blir ikke lenger regnet som vitenskapelig av moderne forskere. 

Sanskrit er et språk. Sanskrit blir fortsatt brukt som et seremonielt språk i hinduistiske religiøse ritualer. Noen steder i India snakkes det fortsatt sanskrit. Det som kalles vedisk sanskrit er en dialekt som kan spores tilbake til 1500-1200 f.Kr.

Kilde: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon, Kunnskapsforlaget