Hundre prosent ull

Ull er et fantastisk materiale. Det regulerer varmen din og blir aldri kaldt, ikke engang hvis det blir vått. Det eneste negative er at det er vanskelig å vaske. Eller er det virkelig det?

04. nov 2011 07:00
Ullvask (Ingressbilde) Du trenger ikke være redd for å vaske ullgenserne dine denne vinteren. Foto: Colourbox

Høsten er over oss, og for mange betyr det at ullplaggene hentes frem. Det medfører også at de må vaskes med jevne mellomrom. Mange er redde for å ødelegge ulla i vasken. Men er ull virkelig så vanskelig å vaske som noen tror? Nei, sier norske forskere.

Ull i fokus

På sedvanlig vis, med pomp, prakt og kjendiser som Prince Charles og Colin Firth, gikk nylig den internasjonale Ull-uka av stabelen i England. I løpet av 7 dager ble det satt fokus på ull som klesmateriale, ullindustriens historie og ullens bruksområder i moderne tid.

I Norge synes forskningsinstitusjonen SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) det var en passende anledning til å forske litt på riktig behandling av ullplagg. Så gjør deg klar for en god gammeldags myteknusing som gjør at du har noe å imponere med hjemme!

La oss starte med hvorfor så mange er redde for ull. Mange tror for eksempel at ull ikke tåler høye temperaturer. Ikke mer enn 30 grader, sier de. Så skal man ikke sentrifugere ulla. Man skal heller ikke blande ull med andre tekstiler. Ikke blir det like rent, og det vil krympe og nuppe.

sau hodeVaskeanvisning: Kan kokes, snurres og vaskes sammen med andre klær uten å krympe. Ulla, altså - ikke sauen!

Kan kokes

Men joda, ulla kan faktisk kokes uten at den krymper. Det som gjør at ull krymper er ikke temperaturen, men at plagget beveger seg under vask. Forskerne la ull i kokende vann i 10 minutter. Plagget lå helt stille, og det krympet ikke en millimeter mer enn ved vask på et vanlig ullprogram.

Hadde plagget derimot beveget seg, for eksempel i maskin eller ved å røre det, hadde det nok krympet. Eller om det hadde blitt sentrifugert, som bringer oss til neste punkt.

Kan snurres

Mange tror nemlig at ull ikke tåler sentrifugering - siste delen av vask i maskin hvor klærne snurres veldig fort rundt slik at vannet presses ut. Og hvis det skal snurres, skal det i hvert fall ikke snurres fort!
Heller ikke dette er riktig, sier forskerne. Selv når ullplagget snurret 1400 ganger i minuttet, eller nesten 25 ganger per sekund, krympet ikke ulla mer enn den gjorde på vanlig forsiktig sentrifugering.
Jo høyere farten er, desto raskere tørker plaggene, så dette må være en fordel!

Kan blandes

Og du har sikkert gjettet deg til at heller ikke vask med andre tekstiler er farlig for ulla, så lenge temperaturen holdes lav. Ullplaggene ble like rene, krympet ikke noe særlig mer enn om de ble vasket alene og nuppet heller ikke mer.

Om mors hvite håndklær blir rene, er en helt annet sak.

Kilde: http://www.forskning.no/artikler/2011/oktober/301630