Bil styrt med tankekraft

I fremtiden kan vi kanskje kjøre bil uten ratt og pedaler. Forskere har vist at tankene våre alene kan styre kjøretøyet.

hjernestyrt bil (Ingressbilde) Denne spesialbygde bilen kan styres med tankekraft. Foto: Freie Universität Berlin/www.autonomos-labs.de

Et utrolig eksperiment er gjennomført av tyske forskere: De har klart å kjøre en bil kun ved å bruke tankekraft. Avansert teknologi sørger for at sjåføren kan lene seg tilbake, feste blikket på veien og bare tenke bilen framover, til høyre eller venstre.  

Datamaskin leser hjernebølger

For å kunne styre bilen med tankekraft, må sjåføren ha et spesielt apparat på hodet som leser av hjernebølgene. Hjernebølger er små elektriske kraftstøt som kommer av at nervecellene i hjernen sender signaler til hverandre. Apparatet sjåføren har på hodet, har påmontert sensorer som kan lese hjernebølgene, og så sende signalene videre til en datamaskin.

Ved å måle og registrere hjernebølgene til sjåføren kan datamaskinen fortelle bilen når den skal svinge, bremse eller gi gass. Slik kan bilen rulle avgårde uten at bilføreren må løfte så mye som en finger.

Laserskanner på bil styrt med tankekraft (Hovedtekstbilde)Lasersensorer montert på biltaket skanner omgivelsene i 3D.
Foto: Freie Universität Berlin/www.autonomos-labs.de

Må ha de rette tankene

Dersom man skal styre en bil med tankene er det selvsagt viktig å beholde konsentrasjonen. Hvis tankene vandrer avgårde vil ikke bilen få de rette signalene, og kjøreturen kan gå helt skeis. For at datamaskinen skal få riktig informasjon, må all støy i hjernen som ikke har med bilkjøringen å gjøre lukes bort.

Før eksperimentet kunne gjennomføres måtte også datamaskinen lære sjåførens helt spesifikke hjernebølger å kjenne. Den må for eksempel trenes opp til å vite akkurat hvilke signaler som betyr venstre, og hvilke som betyr høyre.

Her kan du se en video som viser hvordan den hjernestyrte bilen fungerer.

Selv om de tyske forskerne lyktes i sitt eksperiment, understreker de at det nok likevel blir lenge til tankestyrte biler blir vanlige på veien. 

Kilder: videnskab.dk, politiken.dk og Freie Universität Berlin