Lukter veien hjem

En god brevdue kan finne veien hjem selv om den er 1000 kilometer hjemmefra. Italienske forskere tror de har funnet ut hvordan.

Due (Ingressbilde) Duer lager seg et ganske nøyaktig 'luktekart' i hodet, tror italienske forskere. Foto: SHUTTERSTOCK

Duer er utrolig flinke til å finne veien hjem. En god brevdue kan finne veien selv om den blir sluppet løs mer enn 1000 kilometer hjemmefra. Vi vet ikke nøyaktig hvordan duene klarer dette, men nå tror italienske forskere at luktesansen spiller en viktig rolle. Særlig det høyre neseboret.

Gjorde eksperiment 

Forskerne blokkerte høyre nesebor på noen duer. På andre blokkerte de det venstre. Så slapp de duene løs, 40 kilometer hjemmefra.

Forskerne fant ut at duer med et blokkert nesebor var dårligere til å finne veien hjem enn duer som kunne bruke begge neseborene. De som fikk blokkert høyre nesebor var aller dårligst. De tok mer kronglete ruter og stoppet oftere enn de andre duene.

Utvikler "luktekart"

Forskerne tror nå at duer lærer seg å kjenne igjen lukter når de vokser opp i redene sine. De lærer seg hvor luktene kommer fra, og lager seg et ganske nøyaktig "luktekart" i hodet. Senere kan de følge dette kartet, og lukte seg fram til veien hjem. Og til det virker det høyre neseboret aller best.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-11