Lag strøm selv

Snart kan du lade elektroniske duppedingser selv om du er ute på tur og langt fra en stikkontakt.

Kneskinne som produserer strøm i aksjon Forskere har laget en kneskinne som lager strøm mens du går. Foto: BionicPowerTM

Tenk om du kunne lage din egen strøm, og slippe å dra hjem for å lade mobilen eller musikkspilleren? Forskere har funnet to forskjellig måter å lage strøm med kroppen på.

Bøy og strekk

Noen forskere har utviklet en liten maskin som festes til kneet med skinner. Med en slik kneskinne kan du gå lange turer uten å måtte bekymre deg for hvordan du skal få ladet opp GPS, musikkspiller eller andre strømdrevne dingser du gjerne vil bruke på tur. 

Bilde fra scanning elektronmikroskopi av nanofiber (Hovedtekstbilde)Nanofibre av sinkoksid og gull brukes til å lage strøm med klær.
Foto: Z.L. Wang and X.D. Wang, Georgia Institute of Technology
Når du går, lager maskinen strøm av at kneet bøyes og strekkes. Maskinen lager 6 watt, som er nok strøm til å lade opp to mobiltelefoner samtidig. Med en maskin på hvert kne kan du lage dobbelt så mye strøm.

Det beste er at det ikke blir tyngre å gå. Maskinen utnytter nemlig energien du bruker til å bremse bevegelsen i kneet når du går.

Maskinen veier kun 750 gram, litt mer enn en pakke grillpølser.  

Strøm fra klærne

Vanskelige ord

Friksjon: Friksjon er en kraft som bestemmer hvor lett noe glir. Lite friksjon betyr at det glir lettere, som når du sklir på glattisen. Høy friksjon betyr at du ikke glir, som når du går på en asfaltert gate.

Sinkoksid: En slags "rust" som dannes når metallet sink reagerer med luft. Stoffet er et hvitt pulver og brukes blant annet i hvitmaling, sminke og solkrem.

Har du klær som knitrer når du kler av deg, eller som henger fast i andre klær? Da har du opplevd å lage strøm ved hjelp av friksjon (se faktaboks). Forskere har funnet ut hvordan de kan lede strøm fra klær til et batteri, der den lagres.

Forskerne har laget spesielle klær som består av to ulike stoffer: Et lag med gull og et med sinkoksid. Tenk deg et telt som beveger seg i vinden: Med denne metoden kan teltet utgjøre et lite kraftverk i seg selv! Du kan lade mobiltelefonen på telttur eller ha strøm til å lade en lommelykt.

Hittil har forskerne bare klart å å lage strøm i laboratoriet på denne måten, så det må fremdeles mer forskning til før du kan kjøpe klær som lager strøm.

ÅRETS NYSGJERRIGPER - ENERGIPRISEN 2011

Forsk på noe som har med energi å gjøre!
Alle som deltar i forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper 2011 konkurrerer i tillegg til hovedprisen om fem spesialpriser. Energiprisen er en av disse, og deles ut av Enova og Regnmakerne.

Om Energiprisen:
Prisen deles ut av Enova til regnmakere som er levende opptatt av energi og miljø. Regnmakerne vil at vi skal bruke mindre energi, og at vi skal satse på fornybare energikilder.

Les mer om Energiprisen hos Regnmakerne
Les mer om konkurransen Årets Nysgjerrigper.
Les mer om spesialprisene i Årets Nysgjerrigper 2011.

Kilder: Forskning.no, National Science Foundation og BionicPowerTM