Jord i rødt, hvitt og svart

Fargen på jord kan fortelle deg veldig mye om stedet du er på. Nå kan du lære hvordan du kan studere den for å hente ut slik informasjon.

Brun jordtype (Ingressbilde) Brunjord er den vanligste jordtypen. Den har vi også mye av i Norge. Foto: Us Dept. of Agronomy

Du har kanskje sett på bilder at jord i Afrika er rød, mens den på Island er svart. Dette er langt fra tilfeldig. Det fins nemlig 12 ulike jordtyper.

Svart er best

Jan Mulder er forsker ved Institutt for plante- og miljøvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Han kan fortelle mye om jord, og er ikke i tvil om hvilken jordtype han selv ville ha levd i. Om han var en blomst, vel å merke.

- Den yngste og mest næringsrike jorda er svart. Planter elsker å leve her. Den svarte jorda fins på steder der det er vulkaner, og er egentlig lava som er blitt til jord i løpet av tusenvis av år. Men det fins også en annen type jord som er svart. Den er organisk. Organisk betyr at noe stammer fra levende organismer. Myr er organisk og inneholder rester fra planter som råtner når det er mye vann. Myr finner vi i alle verdensdeler. Denne jordtypen kan også være rik på næringsstoffer, forteller Jan.

12 typer jord

Det fins 12 ulike jordtyper, og halvparten av dem har vi her i Norge. Jordtypene har forskjellige utseende og egenskaper. Gjennom å studere dem kan vi finne ut mye om stedet vi er på.

Du kan lese mer og se bilder av alle jordtypene her (pdf)  

Brun, norsk jord

En annen type jord som også er ganske ung og rik på næringsstoffer, er den brune eller gule jorda. Disse typene jord finner man i subtropiske strøk.

Subtropisk sier man om land som har lange og varme somre og korte og milde vintre. Brun og gul jord finner man også i temperert klima. Dette er land som har like lange vintre som somre, og hvor vinteren kan være både litt kald og veldig kald. Slik vi har det i Norge.

- I Norge har vi mye brun jord. Denne jordtypen er ganske ung og rik på næringsstoffer. Vi har også andre jordtyper i Norge, alt ettersom hvor i landet vi befinner oss. På Sørlandet og Vestlandet finner vi for eksempel mye hvit jord, fordi det regner mye i disse landsdelene.

Rød jord, laterittjord (Hovedtekstbilde)Rød jord kalles også laterittjord. Den inneholder nesten bare jern. Jordtypen finnes i tropiske strøk.
Foto: US Dept. of Agronomy

Jord som ikke får puste

Den hvite jorda fins altså på steder der det er mye vann. Denne jordtypen er fattig på næringsstoffer fordi vann strømmer gjennom jorda og tar med seg næringen.

På steder med mye vann fins også grønn eller blå jord. Denne jordtypen har ikke oksygen i seg, slik den hvite har. Det er fordi vannet her står helt stille. Siden jorda ikke får puste, forsvinner næringsstoffene. Jorda blir rett og slett kvalt, og blir grønn og blå.

Rødt er jern

Den siste jordtypen Jan forteller om, er den mest fargesterke av dem alle: den røde. 

- Dette er en veldig gammel jordtype. Den har lite næringsstoffer, og inneholder nesten bare jern. Denne jordtypen finner man i tropiske strøk - i land som aldri har vært dekket av is, og som har sommer og varme hele året. Som for eksempel i Afrika, forteller han.

Jorda er levende

Tenker du egentlig over at jorda er levende når du går på den? Du kjenner det sikkert ikke, men den puster slik du og jeg gjør.

Jord er som et levende vesen. Den puster inn oksygen, slik mennesker gjør for å leve. Og den puster ut karbondioksid (CO2). Det er denne delen av jordkloden plantene gror i, som vi mennesker dyrker og dyr spiser av.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-11