Duftforsvar

En plante som blir angrepet av skadedyr kan ikke rømme unna. Men hjelpeløs er den ikke.

Larve av tobakksvermer Larve av tobakksvermer. Foto: Max Planck Institute for Chemical Ecology/Danny Kessler

Forskere oppdager stadig flere metoder som planter har for å beskytte seg mot angrep. En viltvoksende tobakksplante som finnes i et ørkenområde i USA bruker angrep som sitt beste forsvar. Men den må kalle på flyvåpenet for å få jobben gjort!

Duftvarsel

Tobakksvermerlarve angripes av rovinsektet Geocoris (Hovedtekstbilde)En nylig utklekket tobakksvermer-larve blir angrepet av rovinsekt av typen Geocuris.
Foto: Matthey Film

Larven til tobakksvermeren, en type nattsvermer, har bladene til tobakksplanten som yndlingsrett. Når larvene knasker i vei på bladene, reagerer planten med å sende ut et duftstoff. Lukten forteller rovinsekter at "Hei dere, her fins det mat å få!", slik at de kommer flyvende til planten og forsyner seg av larvene.

Forsvar på flere fronter

Det er ikke bare rovinsektene som reagerer på lukten. Tobakksvermere som er på jakt etter en egnet plante å legge eggene sine på - som de utklekkede larvene etterpå kan ete av - unngår tobakksplanter som lukter akkurat av denne spesielle duften. Planten kriger dermed med et tve-egget sverd i kampen for å overleve!

Kjemiåret

Duften som planten sender ut er et flyktig kjemisk stoff. I år arrangeres Det internasjonale kjemiåret over hele verden. Kjemi handler om alle stoffer og hvordan de oppfører seg og kan settes sammen. Les mer om Kjemiåret her på våre nettsider!

Spyttprøve

Forskerne som har studert tobakksplanten har funnet ut at duften bare sendes ut dersom planten kjenner spyttet til tobakksvermerlarven, og ikke bare hvis et blad knekker eller blir skadet på annet vis. Ganske smart, ikke sant?

Kilde: Max Planck Institute for Chemical Ecology