Hvorfor skyller doen ned av seg selv når vi smeller døra igjen på jentedo, men ikke på guttedo?

Toalettet på jentedoen skyller ned av seg selv. Spøker det på skolen? For å finne ut av mystikken begir 6B ved Jar skole i Bærum seg ut på en naturvitenskapelig oppdagelsesferd med smell og krutt og som ender i salutt: Prosjektet vinner Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2011.

Skrekkslagen jente foran skoletoalettet Spøker det på jentedoen på Jar skole? Foto: Jar skole

Av 6B ved Jar skole i Bærum i Akershus. Vinner av Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2011. 

Dette lurer jeg på

Hvorfor er Kristine redd for å gå på do? Er det fordi doen skyller ned av seg selv? Spøker det på do? Det vil vi finne ut av!

I gang med undersøkelsen!

Elevene går i grupper og tester ut ulike teorier. Kan flusheren være løsere enn den på guttedo? Testen viser at begge flusherene er like lette. Men det virker ikke som flusheren er årsaken til problemet. 

Elev fra Jar skole med desibelmåler (Hovedtekstbilde)En test med desibelmåler viser at smellet fra døra er høyere på jentedoen enn på guttedoen.
Foto: Jar skole
Er det vibrasjonen fra smellet i døra som får rørene til å vibrere slik at det skyller ned av seg selv? Her må de involvere vaktmesteren for å teste ut. Dette gjør de ved hjelp av en plankebit og trehammer. De hamrer på veggen over vasken og over doen. Doen skyller ikke ned. Det kan ikke være årsaken. 

Reagerer toalettet på selve smellet fra døren? Utstyrt med desibelmåler – et apparat som måler lydnivå – gjør de en test. Testen viser at det blir høyere smell på jentedoen enn guttedoen. Er de inne på noe nå? De tester derfor ut vindtrykk inne på doen. Elevene setter opp telys og smeller igjen døra. Lite skjer, bare ett av tretten lys slukker.

En kyndig lærer hjelper dem på veien. Han mener de skal se nærmere på flusheren likevel. De plasserer en malepensel på hver side av dotrekkeren og oppdager at den da ikke trekker ned.

Det tar dem over i nye eksperimenter med lufttrykk. Nå smelles døra igjen uten å lage smell. Likevel skyller det ned. Svaret ser ut til å ha med lufttrykk å gjøre.

Elever i klasse 6B ved Jar skole inne på do (Hovedtekstbilde)Hele klassen presser seg inn på doen for å se om de kan dempe lufttrykket.
Foto: Jar skole
Hva med smell? De tester knallgass og kinaputter, men smellet gjør ikke at det skyller ned. De gjør også forsøk der de fyller inn hele klassen på do. Det hjelper ikke til å dempe lufttrykket. Elevene dekker også døra med plast, men heller ikke det demper lufttrykket. De får også etter hvert råd hos en far i klassen som har peiling på fysikk.

Dette har jeg funnet ut

Elevene skriver: "Det som får det til å trekke ned er at når man smeller igjen døra så skapes det et slags vindtrykk/lufttrykk som dytter inn flusheren og da trekker det ned. Grunnen til at det IKKE trekker ned på guttedo er at flusheren sitter bedre fast og at døra kanskje har bedre "dempere" sånn at det blir MER trykk på jentedo enn på guttedo."

Les rapporten: "Hvorfor skyller doen ned av seg selv når vi smeller døra igjen på jentedo, men ikke på guttedo?"