Ut av steinalderen

Vår menneskeart oppstod i Afrika for omtrent 200 000 år siden. Forskere kaller oss for homo sapiens, eller "det tenkende mennesket". Men det tok lang tid før vi imponerte særlig med tenkeevnen vår. Nærmere 195 000 år, for å være presis. Men da løsnet det skikkelig.

Steinarlderjente ved ildsted (Ingressbilde) Kanskje var det ei lita jente som rotet i bålet og oppdaget bronsen? Illustrasjon: Melkeveien Designkontor

Omtrent 3 500 år før vår tidsregning skjedde det noe i Midtøsten. Vi kan tenke oss en steinalderfamilie som slår leir for natten. De samler sammen noen fine, grønne steiner for å bygge ildsted. Natten er kald, så de legger ekstra mye ved på bålet for å holde varmen. Neste morgen roter minstejenta rundt i asken. Hun finner en skinnende rød, hard klump hun aldri har sett maken til. Hvor kom den fra? 

Tidsepoker

Arkeologer har gitt navn til ulike perioder i menneskets historie etter hva slags materialer vi lagde ting av. Etter steinalderen og bronsealderen kom jernalderen. Hva tror du fremtidens arkeologer vil kalle vår tid?

Bronsealderen starter

Slik kan vi se for oss at steinalderen sluttet, og bronsealderen begynte. De grønne steinene inneholdt kobbermalm. Når kobbermalm varmes opp til riktig temperatur i et bål, dannes metallet bronse. Dette var en viktig oppdagelse for mennesket: Nå kunne vi lære å smi sverd, pilspisser, redskaper og smykker i hardt metall!

Skrev på leirtavler

Om det er tilfeldig at mennesket omtrent samtidig oppfant skrivekunsten, vet vi ikke. Men også dette skjedde i Midtøsten. Der skrev folk med kileskrift på leirtavler. Arkeologer og historikere har lært seg å tyde kileskriften. Vi vet derfor mye mer om tiden etter oppfinnelsen av skrivekunsten enn om tiden før.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-11