Sommerens merkedager

Ingen grunn til å kjede seg i sommer. Velg en merkedag – og be inn til fest!

Villblomster (Ingressbilde) Til Sankthansaften kan du plukke markblomster og binde til en krans. Kanskje kjenner du noen som vil bli ekstra glad for en blomsterkrans? Foto: Photodisc

Sjekk ut disse merkedagene på internett, gjerne ved hjelp av en voksen. Kanskje finner du ut noe du ikke visste fra før?

Sankthans

Sankthans, jonsok, midtsommer - kjært barn har mange navn. Dagen feires den 24. juni og er egentlig en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes.

Du kjenner kanskje feiringen som Sankthansaften? Kvelden før høytidsdagen, den 23. juni, er det mange i Norge som har sommerfest og lager store bål. Kanskje er det sankthansbål i nærheten av deg?

Knytt sammen markblomster i en fin sommerkrans som du kan ha på hodet. PS! Det kan være lurt å bruke litt snøre eller tråd for å holde blomstene sammen.

Syftesok

Urbefolkning (Hovedtekstbilde)9. august er dagen for å markere verdens urbefolkninger. Vet du om noen urbefolkning her i Norge?
Foto: Echo
2. juli er dagen for luking og feiring av St. Svithun eller jomfru Maria. Denne dagen er oppkalt etter St. Svithun som var biskop og levde på 800-tallet.

Noen steder i Norge kalles 2. juli Maria besøkelsesdag i stedet. På denne dagen besøkte Maria moren til Johannes døperen. Men i Norge har det ikke vært så vanlig å feire denne dagen.

Syftesok ble mange steder forbundet med luking i stedet for med St. Svithun. Det å luke bort ugress fra åkeren ble nemlig kalt for å syfte i gamle dager.

Internasjonal dag for urbefolkninger

Den 9. august er internasjonal dag for verdens urbefolkning. Merkedagen ble innført i 1994. Datoen er valgt fordi FNs arbeidsgruppe for verdens urbefolkning holdt sitt første møte på denne datoen i 1982.

Klarer du å finne flere merkedager i sommer?