Simsalabim - med lys

Tenk om det fantes en slags tryllestav som kunne fortelle oss hva noe inneholder, uten å røre ved det. Det fins faktisk! Denne tryllestaven består av noe så enkelt som lys.

Illustrasjon av person med lysstav Med en tryllestav av lys kan vi finne ut hva for eksempel krabber inneholder! Illustrasjon: Melkeveien Designkontor

Har du noen gang fanget krabber? Da har du sikkert opplevd at noen krabber er tomme for mat, enda så store og tunge de er. Ofte inneholder de vann istedenfor lever og rogn. Det er fordi krabbene har mest lever og rogn om høsten.

Tomme krabber er et problem for dem som lever av å fange og selge krabber. Man blir nemlig ikke særlig populær av å selge krabber uten mat. Men nå har forskere funnet ut at de kan bruke lys for å se hva krabber og annen mat inneholder.

Eget lysspråk

Det fins både synlig og usynlig lys. Det synlige lyset er det du og jeg kan se. Andre former for lys er det usynlige, som for eksempel infrarødt lys.

Infrarødt lys forteller oss hva noe inneholder, gjennom lysbølger. Det kan nesten sammenliknes med bølger på havet, bortsett fra at vi ikke kan se dem fordi de er så små og går så raskt. Lysbølger er på en måte et hemmelig språk som forskerne har lært seg å forstå.

Krabber skannet med lys (Hovedtekstbilde)Krabbene kan lure oss. Selv om de ser store ut kan de være tomme for mat. Derfor skanner forskerne dem for å se om krabbene har mye kjøtt i kroppen.
Foto: Nofima

Det usynlige lyset

Når matprodusenter lyser på maten med infrarødt lys, kan de få svar på hvor mye vann, fett eller næring den inneholder. De kan bruke lyset på alt fra kjøtt og fisk til grønnsaker, frukt - eller krabber.

Matindustrien er veldig glad for dette, fordi lyset gjør at de kan jobbe raskere, maten blir bedre, og vi som kjøper den, blir mer fornøyd. Men det aller beste er jo at tomme krabber kan få komme tilbake til havet igjen. Og i mellomtiden kan de bli fulle av lever og rogn til neste gang vi fanger dem.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-11