Nysgjerrigpers sommertips

Endelig er sommeren her. Det betyr lange dager og mye fritid. Her er våre tips til sommeraktiviteter!

Forstørrelsesglass insekt (Ingressbilde) Med et forstørrelsesglass kan du studere insekter på nært hold. Kanskje du kan finne ut mer om dem i bøker eller på internett også? Foto: SHUTTERSTOCK

I hele to måneder kan du glede deg over skolefri, sol og varme, deilige late dager og innekos når det pøsregner. Og mye is! For at du ikke skal kjede deg så mye som et sekund har Nysgjerrigper laget en liten aktivitetsoversikt, som du kan hente frem når dagene blir lange.

Vått og flott

Har du ferie ved sjøen? Sett deg på brygga eller et svaberg og fisk krabber. Du kan bruke en hyssingbit festet til en klesklype som snøre. I klypa fester du agn. Det kan for eksempel være innmaten fra et blåskjell. Prøv deg fram og se hva krabbene liker! Husk å ta med deg en voksen dersom du ikke kan svømme.  

Hva med å lage et lite akvarium og fylle det med vann og fangst fra fjæra eller bekken? Klarer du å finne ut navnet på alt det rare som lever i her?

Lag det selv!

Gutt på stranda (Hovedtekstbilde)Du finner mye spennende i vann, enten det er i sjøen eller en bekk.
Foto: Europakommisjonen
Tilbringer du sommeren ved stranda, kan du også plukke skjell og steiner. Av disse kan du lage flotte rammer og andre kunstverk. Du trenger kun litt lim og kartong eller papp. Ekstra fint blir det hvis du strør på litt glitter. Hvis du limer et bilde av deg selv på et stykke papir og pynter med skjell, har du en flott gave til en du er glad i.

Du kan også lage smykker av skjellene. Noen har hull i seg som du kan sette en snor i. Hvis ikke kan du bruke en spiker eller noe annet spisst og pirke et hull forsiktig, forsiktig.

Studér insekter

Synes du det er spennende med insekter, kan du studere edderkopper og andre kryp i et glass. Sjekk ut fangsten på internett! Men husk å slippe insektene ut igjen etter en stund.

Du kan også bruke et forstørrelsesglass til å studere en maurtue på nært hold. Det er spennende. Dronninga er sjefen over alle maurene. Klarer du å kjenne henne igjen i en tua?

Blomstermoro

Er du glad i blomster og blader kan du presse disse i en tjukk bok - og lime inn i albumet ditt med alle bildene fra i sommer. Det blir et fint sommerminne.

Du kan også knytte sammen markblomster i en fin sommerkrans som du kan ha på hodet. PS! Det kan være lurt å bruke litt snøre eller tråd for å holde blomstene sammen.

Husk at...

Du finner mange spennende eksperimenter og tips her på nysgjerrigper.no som du kan kopiere og teste ut selv. Prøv deg på noen av våre spennende eksperimenter, som du finner her.  

Finn et strå...

Bær (Hovedtekstbilde)Du trenger ikke gå i butikken for å nyte bær i sommer. Du finner flere velsmakende sorter i skog og natur.
Foto: SHUTTERSTOCK
...og træ dom på. Du har sikkert hørt sangen av Alf Prøysen. Han synger om markjordbærene. De bittesmå og ekstra søte jordbærene finner du særlig langs stier og veier i skogen. Og de er aller best om morgenen. Stå opp og overrask familien med friske bær til frokost! 

I skogen finner du også blåbær, som blir modne til forskjellig tid i ulike deler av landet. Tidligst kommer de ved kysten, gjerne fra begynnelsen av juli. Litt senere, i august, kan du finne villbringebær. De liker seg best på hogstflater og lysninger i skogen.

Ut på tur - plukk - nyt!