Mmm, pizza med umami!

En sunnere ferdigpizza er målet når forskere fra Stavanger tar på seg kokkehattene. De jakter på ingredienser som skal vekke vår femte smakssans - umami.

Jente spiser pizza (Ingressbilde) Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 24 pizzaer hvert år. Nå skal den italienske storfavoritten bli sunnere. Foto: Shutterstock

I likhet med mye annen mat vi kjøper ferdig i butikken, inneholder ferdigpizza en del salt og fett. Det er kanskje bra for smaken, men ikke like heldig for helsa vår. Derfor vil forskere fra Nofima i Stavanger samarbeide med kokker og produsenter om å lage en sunnere ferdigpizza.

Trikset til forskerne er å bytte ut usunt salt og fett med naturlige ingredienser som smaker umami.

"Vidunderlig" smak

Du har kanskje lært at mennesket har fire smakssanser? Det stemmer ikke helt. Umami er et japansk ord for "vidunderlig" eller "delikat", og er blitt navnet på vår femte smakssans. Smaken beskrives som saltsøtt eller "kjøttaktig".

Pizza, mat, junkfood, søppelmat, Ferdigpizza inneholder ofte mye salt og fett. Med ingredienser som smaker umami, håper forskerne å redusere salt- og fettinnholdet. Ingredienser som smaker umami, kan brukes som smaksforsterkere i annen mat – på samme måte som salt og fett.

Målet til pizzaforskerne fra Stavanger er å finne frem til umami-ingredienser som gir oss en minst like god smaksopplevelse - og som også kan brukes i andre ferdigretter og matprodukter.  

Les mer om umami på nysgjerrigper.no

Vi elsker pizza!

Liker du pizza? Sannsynligheten for det er stor. Hvert år kjøper vi nordmenn nemlig mer enn 120 millioner pizzaer i butikker og restauranter. Jevnt fordelt blir det mer enn to hele pizzaer til hver av oss – hver måned. Vi er rett og slett en nasjon av pizzaelskere!

ÅRETS NYSGJERRIGPER - HELSEPRISEN 2011

Forsk på noe som har med helse og forebygging av kreft å gjøre!
Alle som deltar i forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper 2011 konkurrerer i tillegg til hovedprisen om fem spesialpriser. Helseprisen er en av disse, og deles ut av Kreftforeningen.

Om Helseprisen:
Vi vet at hvis vi spiser sunt og variert, er mer fysisk aktive, er snus- og røykfrie og ikke blir solbrent, minsker vi risikoen for kreft og andre sykdommer.

Målet for forskningsprosjekter som konkurrerer om Helseprisen, kan være å si noe om hvorfor det er vanskelig å følge disse rådene, og/eller hva som skal til for at flere følger dem.

Les mer om kriteriene for Helseprisen på Kreftforeningens nettsider.
Les mer om spesialprisene i Årets Nysgjerrigper 2011.
Les mer om konkurransen Årets Nysgjerrigper.