Smarte sjimpanser

Sjimpanser har funnet ut hvordan de kan unngå eller ødelegge farlige feller.

Sjimpanse Sjimpanser i landet Guinea lært seg å hamle opp med farlige feller. Foto: GV-PRESS

I den afrikanske regnskogen er det vanlig å fange dyr i snarer. En løkke av ståltråd blir festet til toppen av et tynt tre. Treet bøyes i en bue ned til bakken. Når et dyr stikker hodet eller et bein gjennom løkka, spretter treet opp. Da strammes løkka, og dyret sitter fast.

Dessverre rammer fellene også dyr som sjimpansene. Selv om de gjerne kommer seg løs, blir mange aper stygt skadet av den stramme ståltråden.

Også i landet Guinea setter folk slike snarer. Her fant apeforskere få sjimpanser med skader fra snarene. Nå har de funnet ut hvorfor: Sjimpansene der har lært seg å unngå de farlige fellene.

Fjerner farene

Flere ganger har forskerne også sett sjimpansene ødelegge fellene uten å bli fanget. Forskerne la merke til at apene visste hvilke deler av fellene som var farlige. De tok aldri på løkkene av ståltråd, men grep tak i det bøyde treet. Så ristet de kraftig på treet til det brakk, eller til løkka løsnet. Da var ikke fellene farlige lenger.

Forskerne tror ikke apene kan ha lært seg dette ved å prøve og feile. Hvis de hadde gjort feil, kunne de blitt fanget eller drept. Da ville de ikke fått flere sjanser til å lære noe som helst. Derfor tror forskerne sjimpansene kan ha lært triksene av hverandre gjennom mange generasjoner, og ved å studere hvordan snarene virker.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-11