Lær å lese fagtekster med Lesekroken og Nysgjerrigper

Lesekroken er et gratis undervisningsopplegg med fagtekster, oppgaver og lærerveiledning fra Nysgjerrigper.

Lesekroken og Nysgjerrigper 3-2019 (Medium caseimage)

Nysgjerrigper-bladet inneholder fagtekster om forskning og vitenskap, og er skrevet for barn mellom 9 og 13 år. Lesekroken lages til hvert blad, og du kan laste ned både tekstene og oppgavene gratis. Du kan også bestille klassesett med papirutgaven for 150 kroner per år

Lesekroken om dyr i verdensrommet

Finn og del kunnskap om dyr i verdensrommet. 

Om utgaven: Artikkelen handler om ulike dyr som har fungert som forsøksdyr i rommet før menneskene landet på månen. Opplegget inkluderer dyrekort du kan printe og dele ut. Elevene skal, ved å lese i artikkelen, finne ut mest mulig om dyret de har fått tildelt. Dette skal de så dele med andre i en delerunde i klasserommet. I tilegg får du som lærer spørsmål du kan stille for å samtale om dyreforsøk som etisk dilemma.

Lesekroken om månelandinga

Dramatiser månelandinga ved hjelp av ei dreiebok. 

Om utgåva: Artikkelen "50 år siden månelandinga" gir ei kronologisk framstilling av historia om korleis de fyrste menneska klarte å lande på månen. Difor eigner denne artikkelen seg godt til å dramatiserast. I opplegget skal elevane lage ei dreiebok for å dramatisere månelandinga. Dei får utdelt ei skisse med tre scener. 

Om Lesekroken 

Lesetekstene her hentet fra Nysgjerrigper-bladet, og du kan laste ned både artikkelen og oppgavene. Begge deler kan lastes ned gratis, men ønsker dere papirutgaven av bladet må dere bestille abonnement.

I oppgavefilen er det alltid en lærerside og en elevside. Den første siden inneholder alltid en lærerveiledning om lesestrategien som elevene skal trene på. Elevsiden har tre typer oppgaver: En går på lesestrategi, den andre på forstå og tolke (detektivlesing) og den tredje oppgaven tar i bruk andre innfallsvinkler. 

Lesekroken lages av ressurslærer for Nysgjerrigper og stipendiat i norsk ved OsloMet, Tuva Bjørkvold.

Få varsel

Abonner på nyhetsbrevet vårt for å få varsel hver gang vi legger ut ny utgave av Lesekroken.   

Eldre utgaver av Lesekroken

Her har vi samlet alle tidligere utgitte utgaver av Lesekroken, sortert i kronologisk rekkefølge. 

 

(FOTO: WWW.TANK.NO)