Lær å lese fagtekster med Lesekroken og Nysgjerrigper

Lesekroken er et gratis undervisningsopplegg med fagtekster, oppgaver og lærerveiledning fra Nysgjerrigper.

Lesekroken og Nysgjerrigper 3-2019 (Medium caseimage)

Nysgjerrigper-bladet inneholder fagtekster om forskning og vitenskap, og er skrevet for barn mellom 9 og 13 år. Lesekroken lages til hvert blad, og du kan laste ned både tekstene og oppgavene gratis. Du kan også bestille klassesett med papirutgaven for 150 kroner per år

Last ned Lesekroken til det nyeste bladet

Oppgaver til artikkelen "Dyr i verdensrommet": Dyr i verdensrommet

Om utgaven: Artikkelen handler om ulike dyr som har fungert som forsøksdyr i rommet før menneskene landet på månen. Opplegget inkluderer dyrekort du kan printe og dele ut. Elevene skal, ved å lese i artikkelen, finne ut mest mulig om dyret de har fått tildelt. Dette skal de så dele med andre i en delerunde i klasserommet. I tilegg får du som lærer spørsmål du kan stille for å samtale om dyreforsøk som etisk dilemma.

Oppgaver til artikkelen "50 år sidan månelandinga": Dramatiser månelandinga ved hjelp av ei dreiebok

Om utgåva: Artikkelen "50 år siden månelandinga" gir ei kronologisk framstilling av historia om korleis de fyrste menneska klarte å lande på månen. Difor eigner denne artikkelen seg godt til å dramatiserast. I opplegget skal elevane lage ei dreiebok for å dramatisere månelandinga. Dei får utdelt ei skisse med tre scener. 

Om Lesekroken 

Lesetekstene her hentet fra Nysgjerrigper-bladet, og du kan laste ned både artikkelen og oppgavene. Begge deler kan lastes ned gratis, men ønsker dere papirutgaven av bladet må dere bestille abonnement.

I oppgavefilen er det alltid en lærerside og en elevside. Den første siden inneholder alltid en lærerveiledning om lesestrategien som elevene skal trene på. Elevsiden har tre typer oppgaver: En går på lesestrategi, den andre på forstå og tolke (detektivlesing) og den tredje oppgaven tar i bruk andre innfallsvinkler. 

Lesekroken lages av ressurslærer for Nysgjerrigper og stipendiat i norsk ved OsloMet, Tuva Bjørkvold.

Få varsel

Abonner på nyhetsbrevet vårt for å få varsel hver gang vi legger ut ny utgave av Lesekroken.   

Eldre utgaver av Lesekroken

Her har vi samlet alle tidligere utgitte utgaver av Lesekroken, sortert i kronologisk rekkefølge. 

 

(FOTO: WWW.TANK.NO)