Det internasjonale kjemiåret 2011

I kjemiåret skal vi lære mer om hvor stor betydning kjemisk kunnskap har hatt for vår utvikling – og hvorfor kjemikere kan bli de største superheltene i fremtiden.

Utsnitt av det periodiske system (Ingressbilde) 2011 er utpekt til Internasjonalt kjemiår. Foto: Photodisc

2011 skal være et internasjonalt kjemiår. Det betyr at kjemi skal stå på timeplanen i land over hele verden, og at faget skal være tema for mange arrangementer og aktiviteter. 

Hvorfor er kjemi så viktig?

Kjemi handler om alle stoffer og hvordan de oppfører seg og kan settes sammen. Tenk på alt som hadde vært umulig å få til uten kjemi og kjemisk kunnskap! Datamaskinen du sitter ved nå, medisiner, biler, klær, matlaging og mange, mange andre ting kan vi takke kjemien for. 

Logo Det internasjonale Kjemiåret (Hovedtekstbilde)Likevel er det mange som ikke kan så mye om faget, og det ønsker Kjemiåret 2011 å gjøre noe med.   

Kjemiåret skal…

  • fortelle hvorfor kjemi kanskje er det viktigste verktøyet vi har for å løse fremtidens utfordringer, som å skaffe rent vann, sunn mat og medisiner til alle. Kjemikere kan faktisk bli fremtidens superhelter!
  • vise at kjemi ikke er skummelt. At noe er kjemisk betyr ikke nødvendigvis at det er farlig.
  • fortelle at kjemi er gøy og få flere til å lære seg kjemi.
  • markere at det er hundre år siden Marie Curie vant Nobelprisen i kjemi.
Jente som gjør kjemiforsøk (Hovedtekstbilde)Vi trenger kjemikere for å løse fremtidens miljø- og helseutfordringer.
Foto: Colourbox

Hva skjer i kjemiåret?

Kjemi på nysgjerrigper.no

På nysgjerrigper.no finner du masse stoff om kjemi. Klikk deg videre via lenkene øverst til høyre eller søk i arkivet. Du kan for eksempel gjøre et "Slimete eksperiment", lese om hvorfor det er helt greit å leke med maten eller hvorfor vi bruker salt og ikke sukker på glatte vinterveier.

Nettressurser