Insekter med frostvæske

16. feb 2011 07:00

Insekt under forstørrelsesglass (Ingressbilde) Noen insekter kan overleve minusgrader med smarte antifrysmekanismer i kroppen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Noen insekter overlever kalde vintre uten å fryse i hjel. Med snedige forsvarsmekanismer mot kulda kan noen av dem tåle temperaturer helt ned mot 40 minus.

Ved første øyekast kan små insekter virke ganske forsvarsløse og puslete. Men mange av dem er mer hardbarkede enn vi skulle tro. Ved hjelp av noen lure antifrysmekanismer er mange av småkrypa overraskende motstandsdyktige mot vinter og kuldegrader.

Like kalde inni som utenpå

I motsetning til mennesker og andre pattedyr, er insekter vekselvarme. Det betyr at kroppstemperaturen synker eller stiger i takt med temperaturen i omgivelsene. Når gradestokken kryper under null, må derfor insektene passe på så de ikke ender opp som små forfrosne istapper.

Insekter om vinteren

 • Insekter kan overvintre som egg, larver eller voksne.
 • Når kulda kommer kryper de ofte inn i hulrom og sprekker i hus eller ute i naturen.
 • Insektene trives godt mellom snøen og bakken fordi snøen isolerer godt mot kulda.

Insekter er som alt annet levende bygd opp av celler. Hvis vannet i eller rundt cellene fryser til is, vil cellene bli ødelagt og insektene dø. Derfor har mange av insektene innebygde antifrysmekanismer.

Frostvæske

Noen insekter kan hindre at vannet i kroppen fryser ved å produsere en slags frostvæske. Frostvæsken gjør at vannet fryser ved en lavere temperatur. Det betyr at vannet i insektkroppen fortsatt er flytende ved kuldegrader, og at det ikke dannes iskrystaller som ødelegger cellene.

Tåler å fryse

Andre insekter har en litt annen antifrysmekanisme. De kan tåle å ha litt is i kroppen. Med en form for innebygd frysekontroll sørger de for at isen fryser seg fast der den ikke kan gjøre noen skade. Insekter som tåler å fryse på denne måten kan overleve i veldig kaldt klima. 

Kilder: Videnskab.dk og Wikipedia

Sist endret: 16.02.2011

facebook twitter email print
 1. SAMFUNNSFAG OG HISTORIE
 2. KROPPEN VÅR
 3. SPRÅK OG TALL
 4. VERDENSROMMET
 5. HAV OG VANN
 6. DYR OG NATUR
 7. TEKNOLOGI
 8. MILJØ OG KLIMA
 9. Alle

 

Personvern. E-post: nys@forskningsradet.no, Tlf: 22 03 75 56 og 22 03 70 00 (sentralbord). Bestill nyhetsbrev.

Ansvarlig for nettsiden: Nysgjerrigper, Norges forskningsråd. Adresse: postboks 564, 1327 Lysaker. 

twitter facebook

RSS strøm
Hva er RSS?