Fersk og feit

Fisk som hentes opp av havet i april kan være like fersk og fin i desember. Metoden kalles levendelagring.

Fiskestim (Ingressbilde) Fisk kan lagres levende i store merder, der de får mat og godt stell. Foto: PER EIDE/SEAFOOD.NO

Det er lover og regler for hvor mye fisk vi kan hente opp fra havet, og når vi kan fiske den. Derfor har sjømatindustrien slaktet fisken i begynnelsen av året og frosset den ned.

På den måten har de lagret fisken slik at vi kan kjøpe fisk når vi vil. Men for at vi skal få mest mulig ut av fisken, jobber forskerne med andre måter å lagre den på. De lagrer fisken levende. Dette kalles levendelagring.

Mat og stell

Forskeren Kjell Midling leder Kunnskapssenter for levendelagring ved Nofima i Tromsø. Han forklarer at etter at fiskene hentes opp av sjøen, settes de i merder. Merder er kjempestore "poser" som fisken lever i. Her får de mat og blir passet på helt til de blir store og fine, og klare til å slaktes.

- Fisker vi 100 tonn med torsk i april og gir dem mye god sild å spise, kan vi selge dobbelt så mye i desember. Det betyr at fisken smaker mye bedre, samtidig som den blir mer verdt, sier Kjell.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-11