DNA-tyveri i tarmene

Japanere kan lettere spise sushi med tang, takket være noen snedige bakterier i tarmen.

tang (Ingressbilde) Japanere spiser mye sushi som er pakket inn i tang. Da følger en helt spesiell bakterie med som nisse på lasset. Foto: Shutterstock

I tarmene har vi milliarder av bakterier med mange forskjellige egenskaper. De hjelper til med å bryte ned maten vi spiser og omdanne den til bæsj.

Det går som oftest greit når vi spiser mat som tarmbakteriene er vant til, men hva når vi spiser noe helt nytt? Da kan de faktisk få hjelp av bakterier som fins på maten vi spiser.

Det ble nylig oppdaget da forskere undersøkte havbakterier som lever på tang. Disse bakteriene er utstyrt med et DNA-molekyl (arvestoff) som gjør dem i stand til å spise en spesiell type sukker i tangen.

Stjeler DNA 

Da forskerne undersøkte hvilke andre organismer på jorda som har akkurat det DNA-molekylet, fikk de seg en overraskelse. For det finnes også i tarmbakteriene til japanere, men ikke hos andre folkeslag.  

Forklaringen er antakelig at når japanere spiser sushi pakket inn i tang, får de også i seg bakterier som lever på tangen. Nedi tarmen snapper tarmbakterier til seg DNA fra bakteriene på tangen. Dermed får de tak i DNA som gjør at japanere lettere kan spise tang.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-11