Å være i flyt

Vi blir glade og lykkelige når vi jobber mot et mål. Forskere kaller denne følelsen for flyt.

lykkelig oppned Illustrasjon: Melkeveien designkontor

John jobbet på fabrikk. Hver dag sto han time etter time ved et samlebånd og koblet deler sammen. De fleste rundt ham syntes at arbeidet var kjedelig, men han syntes det var gøy. Han hadde alltid et mål for dagen. Da testet han ut metoder for å jobbe raskt og riktig. Han elsket jobben sin og syntes arbeidsdagen gikk fort. 

Mestring

John hadde evnen til å skape lykke i livet sitt. Forskning på lykke ved Universitetet i Chicago viser nemlig at lykke ikke oppstår av seg selv. Lykke må skapes. Vi blir glade når vi jobber mot et mål. Målet kan være å mestre noe fysisk som å surfe på surfebrett eller å bli ferdig med en bok.

Oppgaven vi jobber med, må ikke være for lett, men heller ikke for vanskelig. Det er kjedelig å lese for lette bøker, men det er også kjedelig å lese for vanskelige bøker. Vi liker å lese bøker som er litt vanskelige.

Tilbakemelding er viktig

Mens vi jobber, trenger vi tilbakemelding på om vi gjør en god eller dårlig jobb. En som leser en bok, vil for eksempel merke om hun eller han skjønner det som står i boka. Samtidig må vi ha en slags kontroll over det vi gjør, og ro til å konsentrere oss.

Når vi jobber på denne måten, er sjansen stor for at vi kjenner lykke.  Forskere kaller denne følelsen for flyt. Da glemmer vi tid, vi glemmer at Hode med målflagg (Hovedtekstbilde)Foto: Melkeveien designkontor vi blir sultne, og vi slutter å bekymre oss.

Bruk hjernen

Vi må selv sørge for å skape flyt. Velger du for eksempel å se mye på TV, kommer du ikke i flyt. For når du ser på TV, har du ikke egne mål, og du bruker ikke din egen hjerne aktivt. Faktisk er folk som ser mye på TV, mindre lykkelige enn folk som ser lite på TV, ifølge forskere.

Rikdom skaper heller ikke flyt. Selv ganske fattige mennesker kan skape flyt i livene sine hvis de bare får nok mat, søvn og kan leve trygt.

Samtidig er det en fare med flyt. Fordi det er så deilig å være i flyt, kan man bli litt avhengig av det. Det er antageligvis grunnen til at mange nesten blir avhengige av dataspill. Da har man et mål og får LykkeligFoto: Melkeveien designkontortilbakemeldinger hele tiden.

Plan og mål

Neste gang du vil eller må lære deg noe nytt, kan du forsøke å lære i flyt. Legg selv en plan for hvordan du vil lære. Lag dine egne mål. Målene må være litt vanskelige, men ikke for vanskelige. Jobb aktivt med å nå dem, og sørg for at du hele veien vet om du nærmer deg målet eller ikke.

Lykkelige råd

Lykke kan også læres. Her er noen av forskernes råd for å ha det bra:

  1. Vær sammen med andre mennesker.
  2. Bruk talentene dine og gjør det du er flink til.
  3. Sett deg personlige mål som du kan strekke deg etter.
  4. Vær hyggelig og blid mot andre, så smiler andre tilbake.
  5. Delta i aktiviteter som gjør deg glad og engasjert.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-11