Rød måne

Kryss fingrene for godt vær i morgen ettermiddagen, lørdag 10. desember. Da kan du oppleve en sjelden astronomisk hendelse: Total måneformørkelse.

Rød måne (Ingressbilde) Måneformørkelsen kommer til å farge månen lørdag ettermiddag. Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

På ettermiddagen lørdag 10. desember kan alle som bor i Norge se månen bli rød, dersom været er godt. Fenomenet skyldes en total måneformørkelsen, og starter nøyaktig klokka 15.06 og varer til klokka 15.57.

Hva skjer?

Det som skjer er at jorda skygger for månen. Det er det motsatte av en solformørkelse, hvor det er månen som skygger for sola. Når jorda skygger for månen skifter månen farge til rød. Det er fordi månen ikke blir lyst opp av sola, slik den pleier.

Lyset som slipper fram til månen, kommer nemlig ikke direkte fra sola. Når sollyset treffer atmosfæren blir det bøyd rundt jorda og lyser opp månen på baksiden. Slik kan vi se månen, selv om jorden skygger for den. Det er jordas atmosfære som gjør månen rød, fordi atmosfæren kun slipper den røde delen av sollyset gjennom til månen.  

Det at det er på ettermiddagen, akkurat når sola går ned og månen står opp, gjør det enda bedre. Da ser nemlig månen større ut for oss på jorda.

Jorda kommer til å skygge for månen, og månen vil skifte farge på lørdag ettermiddag. Illustrasjon: Trond Erik Hillestad /astronomi.no

Lenge til neste gang

Dette er den tredje totale måneformørkelsen i Norge på under ett år. Den forrige fant sted 15. juni. Det blir derimot lenge til neste gang. Den neste totale måneformørkelsen kommer ikke til å hende før 28. september 2015. 

Du kan lese grundigere forklaringer, og finne flere lenker på astro.viten.no. Her kan du også følge hendelsen på nett-tv, skulle du være så uheldig å befinne deg på en plass der det er overskyet på lørdag ettermiddag: