Promper hull i osten

Noen oster har svære hull i seg, slik som Jarlsberg. Andre har mindre hull. Årsak: Små bakterier har "prompet" inni osten i flere måneder.

Ost (Ingressbilde) Frister det med en ost full av prompehull? For de fleste av oss gjør det det. Foto: Shutterstock

- Bakteriene gir fra seg CO2 – naturlige gasser – som blir til huller inni osten, forklarer professor Siv Skeie.

Hun er noe så uvanlig som en osteforsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Snille bakterier

Det høres sikkert litt skummelt ut med bakterier, men disse bakteriene er ikke farlige for oss, forsikrer hun. Tvert imot. Melkesyrebakterier er snille bakterier. De gir smak til osten samtidig som de passer på at osten ikke blir angrepet av slemme bakterier.

Hull til slutt

Når du skal yste, trenger du melk, melkesyrebakterier og løype. Løypen får melken til å skille seg i ostemasse og en tynn væske som vi kaller myse. Når ostemassen er stiv nok, skjærer du den og tar den ut av mysen. Deretter former du ostene, og legger dem til modning. Nå begynner melkesyrebakteriene sitt arbeid med å gi osten smak. De promper i vei. Slik holder de på i flere måneder til osten får en deilig ostesmak og blir full av prompehull.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-12