Verdens raskeste på karbonfiber-føtter

Oscar Pistorius er 24 år og kommer fra Sør-Afrika. Nylig deltok han i verdensmesterskapet i friidrett i Sør-Korea på 400 meter. Det spesielle med Oscar er at selv om han er sprinter så har han ingen bein. I stedet har han beinproteser som er lagd av karbonfiber!

Oscar Pistorius Oscar Pistorius i aksjon. Foto: Elvar Pálsson CC-BY-2.0

Oscar Pistorius ble født uten leggbein. Da han var 11 måneder gammel måtte legene amputere resten av beina hans fra knærne og ned. Likevel prøvde han seg tidlig i mange forskjellige sportsgrener, som rugby, vannpolo og tennis.

Da Pistorius var 17 år begynte han med sprint. Han har verdensrekorden på 100-meter, 200-meter og 400-meter for folk som mangler ett eller begge beina. Nylig konkurrerte han i VM i friidrett for funksjonsfriske.  

PROTESE

En protese er en kunstig kroppsdel. Proteser brukes vanligvis av personer som har mistet en kroppsdel i en ulykke, eller som er født med manglende kroppsdeler.

Verdens eldste protese er en kunstig tå fra det gamle Egypt. Tå-protesen er nesten 3000 år gammel.

Kilde: Wikipedia

Sterkt og bøyelig 

Til vanlig bruker Pistorius helt vanlige beinproteser, som ikke er skapt for å løpe med. Når han skal trene eller konkurrere derimot, tar han på seg sine spesialbygde sprintproteser. Disse protesene er lagd av karbonfiber.

Karbonfiber brukes blant annet til å lage fly, motorsykler, racerbiler og andre ting som må være sterke og lette. Samtidig er karbonfiber veldig bøyelig. De fleste fiskestenger er for eksempel lagd av karbonfiber.

Føtter med sprett 

En vanlig fot sparker fra mot bakken når du løper. Siden protesene til bilde av en fugl, med et fly som kommer rett mot den Karbonfiber brukes blant annet til å lage fly.
Foto: Shutterstock.com
Pistorius ikke har føtter og bevegelige ankler, fungerer de litt annerledes: Hver gang Pistorius lander på protesene, bøyer de seg litt sammen. Hver gang han løfter foten, strekker de seg ut og gir et lite fraspark.

Hvis du bøyer en fiskestang og så slipper den, vil den "sprette" ut igjen. Protesene fungerer på samme måte. Men siden protesene ikke er like tynne som en fiskestang, blir de heller ikke så lett bøyd. Pistorius sine karbonfiber-føtter bøyer seg akkurat nok til at han kan løpe på samme måte som dem han konkurrerer mot i verdensmesterskapet.

Fremtidens proteser

Løping (Hovedtekstbilde)Når du løper, bruker du foten til å sparke fra bakken.
Foto: Colourbox
I fremtiden tror forskere at det går an å lage proteser og andre hjelpemidler som kan gjøre mennesker raskere og sterkere enn normalt. Dette kan være proteser lagd av enda bedre materialer, eller proteser med innebygde motorer. 

Slike super-proteser vil det selvsagt ikke være lov å bruke i konkurranser. Men de kan være fine å ha i hverdagen, både for folk som har en skade og for folk som trenger litt ekstra styrke, for eksempel på jobben.

Med en motorisert robotdrakt som utvikles av det japanske firmaet Cyberdyne, kan du for eksempel løfte ti ganger så mye som du vanligvis klarer. Hva tror du en slik drakt kan brukes til?

Skoleelever løper utendørs med ransler påHvem kan løpe raskest?
Foto: Shutterstock.com

Hvor fort kan du løpe?

Pistorius går under kallenavnet: "Verdens raskeste mann uten bein". Rekorden hans på 100-meter er 10.91 sekunder. Det er omtrent like langt som en vanlig fotballbane på langs. Ta med deg en venn og ta tiden på hverandre, så kan dere se hvordan dere ligger an i forhold til Pistorius!