Supersåpebobler

Forsk deg fram til din egen supersåpeboblemiks. Hvor store bobler klarer du å lage?

Såpeboble mot himmel (Ingressbilde) Med litt prøving og feiling kan du lage skikkelig store og fine såpeobler som svever høyt mot sky. Foto: Colourbox

Det er gøy og ganske lett å lage sin egen såpeboblemiks. For å få til de flotteste supersåpeboblene må du likevel jobbe litt for å finne den perfekte blandingen.

1. Lag såpeboblemiksen

Vannet du bruker i miksen, og hvor fuktig det er i lufta rundt deg, vil ha noe å si for hvor store og solide såpeboblene blir. Det er derfor lurt å prøve seg fram for å finne den perfekte mengden av hver ingrediens.

Du kan ta utgangspunkt i denne oppskriften:

  • 1 dl vann (aller helst regnvann for det er "bløtere" enn vannet i springen)
  • 5 teskjeer Zalo
  • 2 teskjeer glyserol (fås kjøpt på apotek)
  • 1 teskje sukker
  • Konditorfarge (hvis du vil sette farge på boblene)

For hver blanding du lager kan du skrive ned hvor mye du har brukt av hver ingrediens. Da blir det enklere å holde styr på hva som gjør blandingen bra eller dårlig. 

2. Lag en såpeboblemaker

Gutt som blåser såpebobler, ill. (Hovedtekstbilde)Det er gøy å blåse bobler med selvlagd såpeboblemiks.
Foto: /Ill.: Melkeveien Designkontor

Du trenger også et redskap som du kan lage såpeboblene med. For å få til store og fine bobler kan du lage din egen såpeboblemaker.

Form en bit ståltråd til en ring og tvinn endene til et håndtak. Denne ringen kan være så stor som du ønsker, men husk at du må kunne dyppe hele ringen i boblemiksen. For å få til en ekstra bra såpeboblemaker kan du tvinne hyssing rundt ståltråden. Da vil den suge til seg ekstra mye såpe.

Med en god såpeboblemaker, den rette såpeboblemiksen og fine forhold kan du lage store og fargerike bobler.

Såpeboblefakta

  • Veggene i såpeboblene består av tynne lag med vann som er omgitt av såpe på innsiden og utsiden. Såpemolekylene hjelper vannet med å lage denne bobleveggen.
  • Glyserol er en søt væske som blant annet brukes i såpe og sukkertøy. Glyserol suger til seg mye vann, og gjør at såpeboblen blir sterkere.
  • Hvis du prøver å blåse såpebobler i en ørken vil du oppleve at det er så godt som umulig. I en tørr og varm ørken vil nemlig vannet i boblene fordampe, og såpebobleveggen vil kollapse. Aller best er det derfor å blåse bobler rett etter et regnvær. Når lufta er fuktig vil nemlig boblene vare ekstra lenge.

Kilde: Naturfag.no

Dette eksperimentet kan du finne i Nysgjerrigper nr. 3-11. Du kan også laste ned eksperimentplakatene her: