Unge forskere kåret

Matias Janvin fra Stavanger fikk seg en overraskelse da han skulle motta førsteprisen i Konkurransen Unge Forskere. Han var ikke den eneste som ble forundret.

Matias Janvin Unge forskere (Ingressbilde) Matias Janvin ble forundret og glad da han fant ut hva han vant for prosjektet sitt. I tillegg til penger, fikk han en tur til Kina med på kjøpet! Foto: Thomas Keilman, Norges forskningsråd

Konkurransen Unge Forskere er en forskningskonkurranse for litt eldre barn og unge (12-21 år). Her kan ungdom forske på akkurat det de er mest nysgjerrige på. I år har deltagerne for eksempel studert bølgeenergi, medisiner og mennesker i Kina.

Fikk tur til Kina

Matias Janvin er 15 år og fra Stavanger. Han leverte to prosjekter som knivet om de gjeveste prisene i klassen for ungdomsskolen. Til slutt sto han igjen som vinner. Vinnerprosjektet til Matias handlet om hvordan mennesker i et samfunn velger å jobbe sammen om forskjellige problemer.

Overraskelsen var at Matias ikke bare ble 5 000 kroner rikere. Han fikk nemlig en tur til Kina med på kjøpet. Der skal han konkurrere med andre unge forskere i den nasjonale kinesiske forsknings- og teknologikonkurransen CASTIC.

Hvordan Matias valgte temaet sitt forklarte han slik: - Dette var et tema jeg kunne sette meg inn i uten å trenge å vite så mye om fra før. Matias kunne avsløre at fysikk, kjemi og matte er hans egentlige yndlingsfag.

Forskning er gøy!

Amanda og Linnea Unge forskere (Hovedtekstbilde)Amanda og Linnea syntes det var gøy å forske. Kanskje vil de fortsette som forskere i fremtiden også.
Foto: Thomas Keilman, Norges forskningsråd
Amanda Christensen og Linnea Fylling fra Ski tok andreplassen i klassen for ungdomsskolen. De har forsket på dyslektikeres muligheter i den norske skolen. For personer med dysleksi skjer det noe i hjernen som gjør at bokstaver kan se litt rotete ut når de skal lese eller skrive. Amanda og Linnea fant ut at dyslektikere ikke får vite nok om hvilke hjelpemidler de kan bruke. Jentene ser ikke bort fra at de fortsetter med forskning. Amanda og Linnea synes det var veldig gøy å være med på konkurransen, og de lærte mye om forskning.

Tredjeprisen gikk til Marcus Lima fra Stavanger. 13-åringen så på om man kan stole på de som lager for eksempel matvarer når de sier hva som er i dem. Marcus studerte 7 % eddik fra Idun, og fant ut at informasjonen stemte.

Lærer fikk også pris

Lærerpris Unge Forskere (Hovedtekstbilde)Læreren John Martin fikk også premie i konkurransen, og ble veldig overrasket. Elevene hans har gjort det bra i konkurransen i mange år.
Foto: Thomas Keilman, Norges forskningsråd
Den andre overraskelsen under finalen var en lærerpris til John Martin Andresen fra Ski ungdomsskole. Det er ikke alltid lærere får premier i Konkurransen Unge Forskere. Men så lenge ungdomsskoleelever har deltatt i konkurransen Unge Forskere har skolen til John Martin gjort det sterkt. Og selv om skolen selvsagt har veldig smarte elever, har nok John Martin hatt en finger med i spillet han også!

Her kan du lese mer om Konkurransen Unge Forskere og om Proscientia, som arrangerer konkurransen.

Årets Nysgjerrigper 2011

Søndag 1. mai er fristen for å levere inn bidrag til Årets Nysgjerrigper 2011. Årets Nysgjerrigper er barnas forskningskonkurranse, der barneskoleelever fra hele landet konkurrerer om ti gjeve priser.  

  • 26. mai avslører vi 20 finalister som er med videre i kampen om topplasseringene i konkurransen
  • 7. juni kårer vi Årets Nysgjerrigper 2011 på Vitensenteret Innlandet på Gjøvik. De andre prisvinnerne offentliggjøres samme dag.

Følg med her på nysgjerrigper.no! Dersom du ikke rakk å melde deg på i år, bli med i Årets Nysgjerrigper 2012 da vel!  Les mer om konkurransen her.