Flittige maur søkes

Forskerne Åse og Torstein samler inn historier, ord og uttrykk som har med maur å gjøre. Kanskje du kan hjelpe?

Maur på stein Forskere vil samle inn folks historier, navn og uttrykk som har med maur å gjøre. Foto: Colourbox

Har du noen gang hørt at maurtuer alltid er på sørsiden av et tre? Selv om dette kunne vært praktisk for en retningsvill stakkar på skogstur, er det nok bare oppspinn.

Nå vil forskere samle inn flere slike vandrehistorier om maur - i tillegg til folketro, kjerringråd og lokale historier. Forskerne vil også gjerne få vite om navn, kallenavn, ord og uttrykk som kan knyttes til insektet. De vil rett og slett vite mer om hva folk vet og tror om maur. Kanskje du kan bidra?

Lokale navn

Prosjektet ble til da Åse Wetås fra Universitetet i Oslo og Torstein Kvamme fra Institutt for skog og landskap skulle samarbeide om en liste over alle norske maurarter. Da de skulle undersøke de norske maurnavnene nærmere, oppdaget de at det fins mange lokale maurnavn rundt omkring.

I Buskerud og Vestfold er det for eksempel noe som heter gampemaur, mens kråkemaur sies i Hemsedal, Sør-Gudbrandsdalen og Toten. Det fins også mange stedsnavn med ordet maur i seg: Stedet Maura i Akershus er et eksempel. MaurFoto: Colourbox

Barnas historier er viktige!

Barn kan vite mange ting som voksne ikke vet. Forskerne er for eksempel ikke bare interesserte i offisielle navn og stedsnavn. Dere har kanskje også et eget navn på en plass dere pleier å leke på?

I tillegg vil forskerne samle inn fortellinger, leker, sanger, dikt, regler og vitser der mauren opptrer på et eller annet vis.

Slik bidrar du

For å sende inn historier og ord kan du besøke nettsiden til maurprosjektet og fylle ut nettskjemaet. Kanskje du kan ta med skjemaet til besteforeldre eller andre som kan tenkes å vite om historier eller navn fra gamle dager?

Kilder: Åse Wetås, Universitet i Oslo og Norsk institutt for skog og landskap