100.000 elefanter rett i søpla

Hvert år kaster vi nordmenn 300.000 tonn mat. Det er like mye som vekten av 100.000 elefanter. Hvordan kan berget av matsøppel kan bli mindre?

Søppelspann mat (Ingressbilde) Mengder av mat som kunne blitt spist, havner rett i søppelbøtta. Foto: SHUTTERSTOCK

Det er mange grunner til at vi ikke bør kaste mat. Den koster penger. Mange mennesker i verden sulter. Ja, faktisk produserer vi dobbelt så mye mat som vi trenger. Hvert år kaster vi mer enn vår egen vekt i mat.

Hvis vi hadde kjøpt bare den maten vi har bruk for, kunne vi spart masse råvarer. Råvarene kunne vi bruke til å lage mat til dem som har for lite.

Visste du forresten at Norge slipper ut like mye klimagass som 160.000 biler hvert år ved å produsere mat som ikke blir spist?

Spiselig "søppel"

Promp som bensin

Forskere har funnet ut at hvis vi legger råtten mat sammen med kloakk i store tanker med lokk, kan vi lage metangass. Æsj! Det må lukte forferdelig, tenker du kanskje?

Du er inne på noe - mye av det som kommer ut når vi promper er nettopp metangass. Men den stinkende gassen kan brukes til å lage drivstoff og strøm. Les mer i avsnittet "promp og pølser"!

Ole Jørgen Hanssen og forskergruppa hans prøver å finne ut hvorfor vi kaster mat.

Som oftest tror vi den har gått ut på dato. Over halvparten av det som havner i søppelbøtta er nemlig spiselig. Ole Jørgen sier at vi ikke er flinke nok til å sjekke om maten er for gammel eller ikke.

- Mange vet ikke hva datomerkingen på maten betyr, forteller han.

Egg og yoghurt holder lenge

Vet du når maten har det fint i magen din og når den ikke lenger er særlig sunn?

Hvis det står "Best før" en bestemt dag, kan matvaren likevel spises etter denne datoen. For eksempel yoghurt og egg kan holde lenge. Men det er ikke sikkert at maten smaker like godt som da du kjøpte den.

Står det derimot "Siste forbruksdag", skal du ikke spise maten etter den dagen. Da kan du få skikkelig vondt i magen!  

Fra mat til jord

Mat er godt (Hovedtekstbilde)Det er verken godt eller særlig sunt å spise for gammel mat! Men mye av maten er spiselig lenger enn vi tror.
Foto: SHUTTERSTOCK
At vi burde kaste mindre, betyr ikke at du skal spise råtten mat. Men du kan få nytte av matsøppelet! Hvis du lager eller kjøper en kompostbinge, kan du følge med på hvordan matavfall blir til jord.

En kompostbinge er en kasse der du kan putte alt organisk, det vil si søppel fra det som har vokst og grodd. Etter en stund (vær tålmodig!) blir det til jord. Det kan være lurt å gjøre dette sammen med en voksen, for gjør du det galt kan det bli så hett mellom bakteriene at komposten tar fyr - helt av seg selv!

Prisbelønt kompost

1.klassingene ved Hillestad skole undret seg over hvor lang tid det tar for matsøppel å bli til jord. Forskningsprosjektet sikret dem Naturfagprisen i Årets Nysgjerrigper 2009.

Les mer om prosjektet her.