Lilla fisk

Er fisk med tilsatt farge bedre enn vanlig, hvit fisk? Det fikk barnehagebarn i Oslo og Stavanger være med å teste ut. Mange syntes det var stas med lilla fiskepudding til lunsj.

Gutt som spiser lilla fiskepudding Frister det med lilla fiskepudding? Foto: Turid Mørkøre/Nofima

Mange barn rynker på nesa når det kommer fisk på middagsbordet. Noen liker ikke smaken, mens andre synes det lukter vondt. Forskere fra Ås utenfor Oslo har prøvd å finne ut om fargen på fisken har noe å si.

Forskerne tilsatte pulver fra solbær i fiskefarsen, før de stekte den. Kanskje det ville gjøre fiskepuddingen mer fristende?

Solbær (Hovedtekstbilde)Den lilla fiskepuddingen var tilsatt solbærpulver.
Foto: Colourbox

Magisk med solbær

Solbærpulveret gjorde at fiskepuddingen ble lys lilla og ikke luktet like mye fisk som hvit fiskepudding. For å beskrive lukten sa forskerne at den luktet litt "fruktig". Den lilla fiskepuddingen hadde i tillegg mildere fiskesmak og holdt seg bra. Selv om fiskepuddingen ble litt gammel, luktet den ikke gammel fisk.

Unngå feilkilder

Forskerne skjønte at det ble urettferdig om barna skulle sammenligne lilla fiskepudding med "fruktig" lukt og mindre fiskesmak, med vanlig hvit fiskepudding med vanlig fiskesmak og fiskelukt. For å få færrest mulig feilkilder tilsatte de kun lilla konditorfarge i fiskefarsen. Da ville nemlig både hvit og lilla fiskepudding lukte og smake likt. 

Og resultatet ble …

Vi spiser fisk fordi ...

  • fisk inneholder viktige næringsstoffer kroppen trenger, som omega 3, D-vitamin, selen og Jod
  • fisk kan forebygge flere sykdommer, som for eksempel hjertesykdom, eksem, leddgikt og psoriasis 
  • Det anbefales å spise minst to fiskemåltid i uka.

De aller fleste barna syntes den lilla fiskepuddingen både så ut og smakte bedre enn den vanlige hvite. Men barna visste ikke det du nå vet – at den hvite og den lilla fiskepuddingen egentlig smakte helt likt. På voksent forskerspråk kalles dette for placeboeffekt. Det betyr at vi lar oss lure til å tro at noe er bedre enn noe annet, selv om det ikke stemmer i virkeligheten. 

Og hva lærte forskerne?

Det at nesten alle barna likte lilla fiskepudding bedre enn hvit, fortalte forskerne noe viktig. Ser maten god ut, smaker den også godt! Målet er å få flere til å spise fisk, så forskningen og jakten på nye og spennende fiskeprodukter fortsetter. Og hvem vet – kanskje du kan kjøpe både lilla solbærfiskepudding og lyseblå blåbærfiskepudding i butikken om noen år?

Kilde: Nofima og Helsedirektoratet