Høst er sopptid

Bladene skifter farge og blomstene visner. Solen varmer ikke slik den gjorde i sommerferien, og det blir mørkere om kveldene. Det er tid for sopp.

Kantareller (Ingressbilde) Kantareller er en av de spiselige soppene du kan høste fra skogen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Skulle du ønske at sommeren kunne vart lenger? I stedet for å sture over at sommeren er over, kan du glede deg over en ny og spennende tid. Bærene spruter frem i skog og mark, soppen spretter opp fra bakken og fisken biter fortsatt på kroken. Og på himmelen kommer stjernene enda bedre til syne.

På jakt etter mat!

Mennesket har alltid vært nysgjerrig på hva vi kan spise i skog og mark. Og det er ikke så rart. Vi lever jo av mat og drikke. Men ikke alt som vokser i skogen er menneskemat. Noe er rett og slett så farlig at vi kan bli syke og dø av det. Derfor kan det være en grei regel og ALDRI spise noe du ikke er helt sikker på hva er. Hva som er farlig og ufarlig overlater vi til forskerne å finne ut av.

Sopptiden er her

Fra skolestart til oktober er det soppsesong, litt avhengig av hvor du bor i landet. Jo lenger nord du bor, desto tidligere slutter soppsesongen.

Sopptips

 1. Fluesopp (Hovedtekstbilde)Hold deg unna denne! Den røde fluesoppen må IKKE spises.
  Foto: www.colourbox.com
  Plukk bare sopp som du er sikker på at er spiselig. Ta med en voksen du kan spørre. 
 2. Det kan være lurt å dele soppen i to for å se etter mark i soppen. Finner du verken mark eller spor etter mark (og du er HELT sikker på at det er en spiselig sopp), kan du putte den i kurven.
 3. Du skal aldri bruke plastpose når du plukker sopp. Det ødelegger soppen. Har du ikke en kurv for hånden når du oppdager sopp, kan du legge soppen i genseren din. 
 4. Ikke vask sopp. Den skal bare børstes og renses.
 5. Gå på sopptur noen dager etter at det har regnet, da trives den best.

Har du forresten lest om den utspekulerte soppen O. unilateralis her på nysgjerrigper.no? Det er en utspekulert sopp som forvandler maur til levende dødninger! Les mer om luringen her.

Noen sikre, spiselige sopper er

 • Kantarell
 • Matriske
 • Piggsopp

Hvis du ikke allerede vet hvordan disse soppene ser ut kan du forsøke å finne ut av det selv. Se bilder av gode matsopper på nettsidene til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Snart er du soppekspert og kan begi deg ut på oppdagelsestur.

God sopptur!

Visste du at …

Selvlysende sopp (Hovedtekstbilde)Foto: Wikimededia Commons

Forskerne har funnet selvlysende sopp? De fleste artene finner vi i tropene. Forskerne har ikke funnet selvlysende sopp i Norge. Det nærmeste vi kommer er arten honningsopp, der deler av sopptrådene under bakken er selvlysende.

Soppen på bildet er en Panellus Stipticus. Den vokser i Europa, Asia,  Australasia og Nord-Amerika.